020 530 0160

Wikipedia content onder Creative Commons licentie

Gepubliceerd op 6 november 2008 categorieën ,

Wikipedia maakt gebruik van de GNU Free Documentation License (“GFDL”). Deze licentie bepaalt, in het kort, dat handboeken, manuals en andere teksten die onder de GFDL openbaar zij gemaakt, door anderen, onder bepaalde voorwaarden, mogen worden verspreid (zowel commercieel als niet-commercieel) en aangepast. Een van de voorwaarden is wel dat degene die het document verspreid en/of aanpast het ook onder dezelfde voorwaarden ter beschikking stelt. Dit is het ‘Copyleft’ principe.


Door dit Copyleft principe was het tot voor kort niet mogelijk documentatie onder een andere, niet ‘compatable’, licentie via Wikipedia openbaar te maken. De makers van de GFDL hebben nu op verzoek van Wikipedia een aanpassing doorgevoerd in de GFDL. De nieuwe 1.3 versie van de GFDL vind je hier. Deze wijziging maakt het mogelijk om nu ook Wikipedia content onder de Creative Commons ShareAlike 3.0 licentie openbaar te maken. De voorwaarden van deze licentie vind je hier. 


Dit is een voordeel omdat de GNU FDL door critici wordt gezien als onhandig, omdat hij allerlei bijzondere verplichtingen kent, waaronder het ongewijzigd overnemen van bepaalde teksten.


Ook het omzetten van reeds op Wikipedia geplaatste teksten naar de Creative Commons ShareAlike 3.0 licentie is mogelijk, al moet dat wel voor 1 augustus 2009 gebeuren.


Lees hier het volledige bericht.


 

Bron: Webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Thomas

publicaties

Gerelateerde artikelen