020 530 0160

Werkgroep: opt-out bestanden niet langer geldig

Gepubliceerd op 2 maart 2004 categorieën ,

Opt-out bestanden die zijn opgebouwd onder het oude opt-out regime zijn met de in werkingtreding van het opt-in stelsel niet langer geldig. Dat zegt de Artikel 29 Werkgroep, een adviesorgaan van de Europese Commissie.


De Werkgroep behandelt in een vandaag gepubliceerd advies ook een aantal andere netelige kwesties naar aanleiding van de richtlijn e-Privacy. Zo gaat de Werkgroep in op het begrip “toestemming”. Daarvan is geen sprake als een inschrijfprocedure voorgeselecteerde vinkboxen bevat. Ook herhaalt de Werkgroep haar standpunt dat het verzamelen of “harvesten” van e-mailadressen van het internet niet is toegestaan.


Interessant is ten slotte hetgeen de werkgroep opmerkt over de toelaatbaarheid van het e-mailen naar adressen van bedrijven. Daarvoor geldt in Nederland nog een opt-out regime, aangezien de opt-in regel slechts voor natuurlijke personen geldt. De vraag is of achternaam@bedrijfsnaam dan een natuurlijke persoon is of niet. De Werkgroep geeft nu aan dat die vraag in wezen niet van zoveel belang is. Het verzenden van een ongevraagde e-mail naar achternaam@bedrijfsnaam zal volgens de Werkgroep doorgaans toegestaan zijn, omdat de persoon niet degene is die het abonnement met de internet service provider heeft gesloten.


Lees hier het advies van de Werkgroep (PDF).

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen