020 530 0160

Wanted

Gepubliceerd op 6 augustus 2008 categorieën , , ,

Een paar dagen geleden is een 27-jarige man uit Leiden door de plaatselijke politie aangehouden. Hij wordt er van verdacht een overval te hebben gepleegd op een tankstation aan Lammerschans. Wat het bericht opmerkelijk maakt, is dat de aanhouding eerst geschiedde nadat de politie beelden van de overval op You Tube (www.youtube.comhad geplaatst met het verzoek om informatie. De film van nog geen minuut is, naar verluidt, ruim 40.000 keer bekeken. De vier tips die daarop uiteindelijk bij de politie binnenkwamen, leidde tot de arrestatie van de Leidenaar.


De Amsterdamse politie heeft zelfs een eigen website, www.overvallersgezocht.nl, opgezet waarop films en foto’s van niet opgeloste strafbare feiten worden geplaatst. Het Internet reikt de sterke arm daarmee als het ware de helpende hand. Wellicht gaat van het vertonen van de beelden zelfs een zekere preventieve werking uit. Zeker is dat echter niet. Het kan ook zo zijn dat criminelen zich steeds meer en beter gaan vermommen.


Mogen foto’s van verdachten eigenlijk wel op internet worden getoond? Of kunnen verdachten, van wie de onschuld wordt aangenomen totdat het tegendeel is bewezen, zich beroepen op hun portretrecht? Artikel 22 lid 1 van de Auteurswet bepaalt dat in het belang van de opsporing van strafbare feiten afbeeldingen van welke aard ook door of vanwege justitie mogen worden verveelvoudigd en openbaar gemaakt. Het portretrecht staat dus niet aan de opsporing van strafbare feiten via het internet of, meer traditioneel, de televisie in de weg.


Het vorenstaande ontslaat justitie natuurlijk niet van de plicht te bezien of het inderdaad nodig is portretten van verdachten via internet te ontsluiten. De ernst van het gepleegd de feit moet daartoe aanleiding geven. En, het inzetten van het nieuwe medium moet ook passend zijn, bijvoorbeeld omdat een andere, veelal jonger publiek moet worden bereikt. De politie Haaglanden werd al eens door het landelijke Openbaar Ministerie teruggefloten, omdat regionale televisiebeelden van niet opgeloste zaken standaard ook op You Tube werden geplaatst. Er moet dus een afweging per zaak en per medium worden gemaakt. 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Cyril van der Net

publicaties

Gerelateerde artikelen