020 530 0160

Wandschilder Arena kan voetbal videogame niet verbieden

Gepubliceerd op 3 november 2005 categorieën 

Op 21 september jl besliste de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Arnhem in zijn vonnis dat 2 November beschikbaar kwam op rechtspraak.nl dat de Codemasters B.V. door kan gaan met exploitatie van hun videogame “Club Football 2005 Ajax “. In het spel kan een virtuele voetbalwedstrijd in de Amsterdam Arena worden gespeeld. Een kunstenaar had om een verbod gevraagd van de videogame wegens inbreuk op zijn auteursrecht ten aanzien van  een wandschildering in de Arena. De wandschildering is ook te zien in de videogame.


De redenering waarmee de Voorzieningenrechter de verbodsvordering afwijst, is interessant. Zij stelt vast dat er sprake is van een auteursrechtelijk beschermd werk. De Codemasters kunnen geen beroep doen op de bepalingen in de Auteurswet die gebruik van een werk uit een openbare ruimte toestaat. Volgens de Voorzieningenrechter is de Arena geen openbare ruimte:”De eigenaar van Amsterdam Arena is steeds bevoegd mensen de toegang tot Amsterdam Arena te ontzeggen, ook indien daar niet om wordt gevraagd uit hoofde van publiekrechtelijke belangen zoals (brand)veiligheidsbelangen.”


Dezelfde Auteurswet legt ook in een nieuwe bepaling vast dat een zogenaamde incidentele verwerking van een auteursrechtelijk beschermd werk wel is toegestaan. Daarvan is in dit geval sprake volgens de Voorzieningenrechter. De afbeelding van de wandschildering “[draagt] niet, althans niet substantieel [bij] tot exploitatie van het product van de Codemasters“. Ongetwijfeld heeft daarbij meegeholpen dat de Memorie van Toelichting bij de nieuwe Auteurswet de toevallige afbeelding van een muurschildering noemt als voorbeeld van incidentele verwerking.  

Bron: www.rechtspraak.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen