020 530 0160

Vrijspraak door gebruik closed source software

Gepubliceerd op 14 juni 2005 categorieën ,

In Seminole County (Florida) zijn recentelijk enkele honderden zaken tegen dronken automobilisten geëindigd in vrijspraak. Reden hiervoor was, dat de fabrikant van de gebruikte blaastest niet bereid was te onthullen hoe het apparaat werkte. Volgens de rechters heeft een beklaagde het recht om te weten hoe het bewijs dat tegen hem wordt gebruikt is verkregen. Hieronder valt ook het recht om te weten hoe de software van een apparaat werkt. De fabrikant weigerde echter om de broncode van de betreffende blaastest af te geven met een beroep op het bedrijfsgeheim. Nu de beklaagden de werking van het apparaat niet kunnen controleren is het ook niet mogelijk om het bewijs te weerleggen. Dit maakt het bewijs ongeldig.


De rechtbank in Seminole volgt daarmee de uitspraak van Judge Donanld Marblestone, die in januari bepaalde dat beklaagden recht hebben op dit soort informatie, zelfs indien dat een bedrijfsgeheim is. “Florida cannot contract away the statutory rights of its citizens,” aldus Marblestone.


Rechters uit omringende counties zijn het overigens niet eens met deze uitspraak. Zij stellen zich op het standpunt dat de staat de broncode niet kan afgeven, omdat ze deze niet bezit. Daarnaast mag een fabrikant niet worden gedwongen bedrijfsgeheimen te onthullen.


Lees hier het hele bericht.

Bron: The Tampa Tribune
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen