020 530 0160

Voorleesmama gaat op zwart wegens auteursrechtinbreuk

Gepubliceerd op 16 juli 2014 categorieën 

Het was een leuk initiatief van “Voorleesmama”: op haar YouTube kanaal had Voorleesmama diverse filmpjes geüpload waarin ze kinderboeken voorlas. Helaas had Voorleesmama geen rekening gehouden met het auteursrecht van de auteur of uitgever op de kinderboeken. De auteur of  uitgever heeft immers het exclusieve recht de boeken de publiceren (openbaar te maken) en/of te kopiëren (verveelvoudigen).

 

Door de boeken voor te lezen en de filmpjes daarvan op YouTube te plaatsen maakt Voorleesmama de boeken openbaar, waarvoor zij dus toestemming van de auteur/uitgever nodig heeft. Voorleesmama had echter geen toestemming en de schrijver van het boek Kit Katendrecht op heksenjacht heeft Voorleesmama daarom verzocht het filmpje van YouTube te verwijderen.

Voorleesmama heeft daarom al haar filmpjes van YouTube verwijderd en heeft een nieuw filmpje met de volgende tekst geüpload:

Het kanaal van voorleesmama gaat helaas op zwart….

 

Voorleesmama heeft in haar enthousiasme een fout gemaakt, Voorleesmama heeft er namelijk niet bij stil gestaan, dat het auteursrecht ook geldt bij voorlezen. In het kort betekent dat, dat je boeken bijvoorbeeld niet mag kopiëren en dus ook niet voorlezen zonder toestemming en/of zonder te betalen aan de schrijver of uitgever. Voorleesmama werd hier vriendelijk op geattendeerd door de schrijver van Kit Katendrecht op heksenjacht. Ik moet jullie dus tot mijn zéér grote spijt melden dat ik niet door kan en mag gaan met dit kanaal. Een dikke, welgemeende SORRY!

Betekent dit nu dat je inbreuk maakt op de auteursrechten van de schrijver/uitgever wanneer je thuis (kinder)boeken voorleest? Nee. De Auteurswet bepaalt dat er geen sprake is van een openbaarmaking wanneer de voordracht zich beperkt tot een ‘besloten kring’, zoals een familie- of vriendenkring. Je kunt dus nog steeds het boek Kit Katendrecht op heksenjacht voorlezen aan je kinderen, maar plaats het voorlezen niet op YouTube.

Zie het YouTube filmpje van Voorleesmama hier.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen