020 530 0160

Vooraanstaande hoogleraar auteursrecht schrijft boze brief aan EU Commisie

Gepubliceerd op 22 augustus 2008 categorieën 

Professor Bernt Hugenholtz is hoogleraar Auteursrecht bij het Instituut voor Informatierecht (IViR) aan de Universiteit van Amsterdam. Als één van Europa’s meest vooraanstaande rechtsgeleerden op het gebied van auteursrecht, wordt Hugenholtz regelmatig gevraagd onderzoek te doen voor de Europese Commissie.


Recent onderzoek betrof onder andere een eventuele verlenging van de auteursrechtbescherming voor uitvoerend kunstenaars. De aanbevelingen strekten tegen zo een verlenging. Maar de Europese Commissie was het hier blijkbaar niet mee eens en besloot anderszins. Dat is de Commissie’s goed recht, zo is ook Hugenholtz van mening. Maar de uiteindelijke besluiten refereren zelfs nauwelijks naar zijn onderzoek hetgeen Hugenholtz heeft doen besluiten een open brief te schrijven aan de Commissie. Hij doet daarin in weinig verhullende bewoordingen zijn beklag.


En nee, dit betreft niet een op zijn wetenschappelijke tenen getrapte professor die een stukje erkenning van zijn genialiteit aan zijn neus voorbij ziet gaan. Het politieke besluitvormingsproces dient transparant te zijn, zo schrijft hij, en gelijk heeft hij. De Commissie kiest ervoor niet mee te gaan in de aanbevelingen die voortvloeien uit onderzoek waartoe door haar opdracht is gegeven, prima. Maar die keuze dient dan wel deugdelijk onderbouwd te worden. Het simpelweg negeren van niet welgevallig onderzoek is niet erg netjes. En waar ziet u liever de Europese belastinggelden heengaan? Naar duurbetaalde lobbyisten voor de platenindustrie of naar – weliswaar ook duurbetaalde – onafhankelijke wetenschappers die alle belangen meewegen?


Lees hier de brief op de IViR site.

Bron: IViR
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen