“Kabelradio.nl, een portal met 1200 radiozenders, stopt voorlopig met zijn dienst omdat Buma/Stemra sindskort tarieven heft op links naar radiostations.”
Zo staat althans in het persbericht van Kabelradio.nl. En dat klinkt nogal onheilspellend, een auteursrechtelijke vergoeding voor een hyperlink. Dat veronderstelt namelijk dat hyperlinken een auteursrechtelijk relevante openbaarmakings- of verveelvoudigingshandeling inhoudt. En dat zou inderdaad “het internetlandschap ernstig verschralen”.
Maar bij controle op de website, blijken alle hyperlinks nog aanwezig te zijn. Alleen de functie die het mogelijk maakte de webcasts van verschillende radiozenders te beluisteren zonder de website van Kabelradio.nl te verlaten, is uitgeschakeld. Die functie werd mogelijk gemaakt door zogenaamde embedded links. Denk bijvoorbeeld aan YouTube filmpjes die op allerlei websites zijn te vinden. Ook een link dus, maar het maakt het bericht toch iets minder verontrustend.
In de rechtspraak en juridische literatuur wordt betrekkelijk eensgezind aangenomen dat een embedded link wel een openbaarmaking inhoudt. Immers, het materiaal is dan te bekijken of beluisteren binnen de context van de website van degene die de link heeft geplaatst en door de plaatsing wordt over het algemeen een nieuw publiek bereikt.
En Buma heeft kort geleden inderdaad de tarieven aangekondigd voor het embedden van muziek op de eigen site. Kabelradio.nl heeft de embedded radio functie naar eigen zeggen uitgeschakeld omdat zij de door Buma gevraagde vergoedingen niet kon ophoesten.
En die bedragen kunnen inderdaad fors zijn. Buma rekent 10% van de netto inkomsten van de website. U leest het goed, van de website. Dat begrip wordt door Buma niet gedefinieerd, althans ik kan het nergens vinden. Buma verwijst voor gebruik van muziek op internet naar de algemene Buma brochure voor achtergrondmuziek. Foutje denk ik. Indien iemand de juiste brochure weet te vinden, graag.
Wat betekent dat nu indien iemand op zijn Facebook profiel twee webcasts embedt? Dat wordt namelijk aangemerkt als bedrijfsmatig. Moet de Facebook gebruiker nu een bedrag ter hoogte van 10% van de inkomsten van Facebook afdragen. Dat zal wel niet. Moet Facebook dan voor alle (honderduizenden? miljoenen?) embedded webcasts van haar leden gaan betalen? Dat hoop ik niet.
De eerste klus ligt dus in ieder geval wel klaar voor de nieuw in te stellen Geschillencommissie Collectieve Beheersorganisaties die over de billijkheid van vergoedingen mag gaan oordelen (zie wetsvoorstel hier). Het zal mij overigens ook niet verbazen indien iemand – voordat die geschillencommissie er is, wat nog wel even kan duren – deze kwestie reeds aan de rechter zal willen voorleggen.