020 530 0160

Vimeo wint auteursrechtszaak

Gepubliceerd op 22 juni 2016 categorieën 

Goed nieuws voor videodienst Vimeo. In hoger beroep is bepaald dat Vimeo geen inbreuk maakt door onbewust video’s op haar site te hosten die muziek van voor 1972 bevatten. In deze zaak, aangespannen door platenmaatschappijen Capitol Records en Sony, is in 2013 in eerste aanleg bepaald dat Vimeo wel inbreuk maakte. Deze inbreuk vond enkel plaats op het auteursrecht van muziek opgenomen vóór 1972. Dit kwam voort uit het feit dat in 1972 het Amerikaanse auteursrecht veranderd is. Over de andere in het geding zijnde video’s bepaalde de rechter dat deze beschermd waren onder de DMCA safe harbor provisions. Ook bepaalde de rechter in eerste aanleg dat Vimeo aansprakelijkheid riskeerde voor het negeren van zogeheten “red flags” welke op auteursrechtinbreuk zouden wijzen.

In hoger beroep is nu echter bepaald dat Vimeo niet aansprakelijk kan worden gesteld voor het hosten van video’s waarin inbreuk wordt gemaakt op muziek van voor 1972. Hiervoor is wel vereist dat Vimeo niet op de hoogte mocht zijn van de inbreuk. De rechter stelde dat door Vimeo wel voor dergelijke inbreuken aansprakelijk te stellen men in zou gaan tegen de oorspronkelijke bedoeling van het congres op het gebied van het auteursrecht. Dit omdat service providers hoge kosten zouden moeten maken om alle geüploade content van tevoren te controleren op auteursrechtelijke inbreuken. Als zij dit niet zouden doen dan zouden zij voor enorme bedragen aansprakelijk gesteld kunnen worden wegens auteursrechtelijke inbreuken. Dit had niet de bedoeling kunnen zijn van het  congres.

Tegen deze uitspraak staat nog beroep open bij het United States supreme court. Of hoger beroep zal worden ingesteld is nog niet bekend. Michael Cheah, de advocaat van Vimeo, stelde het volgende over de uitspraak: “Deze uitspraak is een belangrijke wist, niet alleen voor Vimeo, maar voor alle online platforms welke personen in staat stellen om content met de wereld te delen.”. Wat de precieze gevolgen van de uitspraak voor het auteursrecht zullen zijn is nog niet duidelijk, maar de positie van internet service providers als Vimeo is in ieder geval versterkt.

Met dank aan: Merlijn van Lindenberg

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen