020 530 0160

Vervolg: toepasselijkheid algemene voorwaarden online/offline

Gepubliceerd op 25 september 2009 categorieën ,

In vervolg op mijn eerdere berichtje van zo-even, neem ik de uitspraak van de kantonrechter te Roermond ook nog maar even mee. De feiten zijn als volgt: gedaagde heeft bij eiseres of diens voorganger een telefoonabonnement afgesloten, zo vermeldt het vonnis. Tsja. Waar ga je dan aan toetsen – offline of online? De kantonrechter overweegt eerst als volgt:

“de stelling van eiseres dat bij het aangaan van een overeenkomst de algemene voorwaarden altijd overhandigd worden, wordt met geen enkel bewijsstuk gedocumenteerd en moet derhalve als een blote stelling worden aangemerkt.”

Dat riekt naar offline, zou je zeggen. De kantonrechter meent dat kennelijk ook vervolgt met de volgende overweging:

“de mededeling van eiseres dat de algemene voorwaarden te zien en te downloaden zijn op de site van eiseres kan in dit geval niet als voldoende worden aangemerkt nu gesteld noch gebleken is dat sprake is van een op elektronische wijze tot stand gekomen overeenkomst. De kantonrechter is van oordeel dat alleen in geval de overeenkomst op elektronische wijze is tot stand gekomen, het op de site beschikbaar stellen van de algemene voorwaarden, met een downloadoptie, als een redelijke mogelijkheid om van de algemene voorwaarden kennis te kunnen nemen kan worden aangemerkt. Op grond van het vorenstaande is de kantonrechter van oordeel dat op de tussen partijen gesloten overeenkomst de algemene voorwaarden van eiseres niet van toepassing zijn.”  

De les die we hieruit kunnen trekken (zoals ook uit de samenvatting van de uitspraak blijkt): een mededeling dat de algemene voorwaarden te zien en te downloaden zijn op je website, kan niet als voldoende worden aangemerkt als geen sprake is van een op elektronische wijze tot stand gekomen overeenkomst.

Lees hier de uitspraak

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Menno Weij

publicaties

Gerelateerde artikelen