020 530 0160

Verspreider bedreigende raptekst doet tevergeefs beroep op auteursrecht

Gepubliceerd op 22 juni 2007 categorieën 

In een strafzaak over een bedreigende raptekst die werd verspeid via MSN trachtte de verdacht zijn straf met een beroep op het auteursrecht te ontlopen: 


“2.3. (…) Verdachte heeft de tekst van het rapliedje aan enkele vrienden gestuurd, maar niet met de intentie dat ze het liedje door zouden sturen. Daarnaast is de raadsman van mening dat het liedje auteursrechtelijk is beschermd en dat verdachte erop mocht vertrouwen dat zijn vriendjes dit lied dus niet zouden verspreiden.”


De jeugd neemt het auteursrecht zeer serieus lijkt de verdachte te betogen. Het hof gaat in dit betoog niet echter niet mee:


(…) Wat er ook zij van de auteursrechtelijke stelling van de raadsman, niet aannemelijk is geworden dat verdachte zelf ten tijde van het verzenden van zijn rapliedje rekening heeft gehouden met eventuele auteursrechtelijke bescherming en bovendien wist hij na de eerste verzending dat zijn rapliedje was verspreid. Er is derhalve onverminderd sprake van voorwaardelijk opzet, gericht op de bedreiging.”


De Hoge Raad laat deze overweging van het Hof in stand. Het arrest is lezenswaardig want gelardeerd met passages uit de betreffende rapteksten en voorzien van een conclusie over de Nederlandse rapcultuur, ‘gangsta-raps, Battleraps en Diss tracks’.


Lees hier het hele bericht.


Lees hier het vonnis.


 

Bron: www.boek9.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen