020 530 0160

Verlenging beschermingsduur naburige rechten stap dichterbij

Gepubliceerd op 13 februari 2009 categorieën ,

De invloedrijke Juridische Commissie van het Europese Parlement heeft haar zegen gegeven aan een verlenging van de naburige rechten voor musici van 50 naar 95 jaar. De fel omstreden verlenging is hiermee weer een stap dichterbij gekomen.


Het auteursrecht op een compositie duurt tot 70 jaar na de dood van de componist, maar de beschermingsduur van naburige rechten op een bepaalde uitvoering is 50 jaar na de uitvoering. Omdat de naburige rechten op veel populaire hits uit de jaren ’50 en ’60 binnenkort dreigen te verlopen, zijn platenmaatschappijen en artiesten al jaren aan het lobbyen om dit met terugwerkende kracht te verlengen. Een jaar geleden stelde Charlie McCreevy, Europees Commissaris voor de interne markt, voor om de huidige termijn van 50 jaar te verlengen tot 95 jaar. Volgens hem zou dit nodig zijn om de betreffende muzikanten een goed pensioen te bezorgen, maar onafhankelijke onderzoeken tonen aan dat vooral de platenmaatschappijen ervan zouden profiteren.


Ondanks fel verzet van consumentenorganisaties en onafhankelijke onderzoekers heeft de Juridische Commissie donderdag besloten om de verlenging van het uitvoeringsrecht te steunen. Wel vond de commissie dat de platenmaatschappijen minstens twintig procent van de opbrengsten die uit de verlenging voortvloeien in een fonds ten behoeve van sessiemuzikanten moeten storten.


Lees hier het hele bericht.

Bron: tweakers.net
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen