020 530 0160

Van DRM naar heffing

Gepubliceerd op 30 september 2008 categorieën ,

De Amerikaanse winkelketen Wal-Mart verkoopt alleen nog muziek in MP3-formaat. Voor die tijd werden in de internetwinkel van Wal-Mart liedjes verkocht in WMA-formaat, die waren voorzien van DRM, een technologie die ongeoorloofd kopiëren moet verhinderen. Wat zijn daarvan de gevolgen?


Het gevolg daarvan is dat in het verleden aangeschafte muziek in WMA-formaat niet langer wordt ondersteund en niet langer kan worden beluisterd. Het bedrijf adviseert klanten in een e-mail om de beveiliging te omzeilen, door gekochte muziek op cd te branden, en vervolgens opnieuw te importeren in onbeveiligd MP3-formaat. Door die dubbele conversie treedt wel enig kwaliteitsverlies op. Daar komt nog bij dat omzeilen van een technische voorziening naar Nederlands recht strikt genomen een onrechtmatige daad oplevert.


Een andere consequentie van het feit dat steeds meer bedrijven afstand nemen van DRM is dat de muziek in MP3-formaat door consumenten kan worden gekopieerd voor eigen oefening, studie of gebruik. Om rechthebbenden te compenseren voor het nadeel dat zij door dergelijke privé-kopiëren lijden, schrijft de wet een billijke vergoeding voor. Bij gelijke omvang van het bereik van de uitzondering voor privé-kopiëren zal de hoogte van de vergoeding naar boven toe moeten worden bijgesteld.

Bron: www.nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Cyril van der Net

publicaties

Gerelateerde artikelen