020 530 0160

USA Freedom Act aangenomen door senaat: NSA aan banden?

Gepubliceerd op 3 juni 2015 categorieën ,

Afgelopen dinsdag is de USA Freedom Act door de Amerikaanse senaat aangenomen. Deze wet dient een einde te maken aan het onbeperkt opslaan van telecom gegevens door de NSA. In plaats daarvan worden de gegevens nu opgeslagen door de telecomproviders. De NSA kan zo (iets) minder gemakkelijk bij de telecomgegevens van Amerikaanse bellers. Om de gegevens in te zien moet de NSA namelijk een rechtelijke uitspraak nodig, waarbij de NSA specifieker moet zijn over de gevraagde gegevens. Overigens verandert de nieuwe wetgeving niets voor de positie van niet-Amerikanen ten aanzien van het meekijken door de NSA.

Begin vorig jaar is door het Europese Hof van Justitie nog een einde gemaakt aan een vergelijkbare bewaarplicht die in Europa van kracht was. Volgend het Hof was – simpel gezegd – de inbreuk op de grondrechten van Europese burgers door de bewaarplicht disproportioneel. In maart dit jaar deelde de Nederlandse implementatie van de bewaarplicht hetzelfde lot. In Nederland is overigens wel weer een nieuwe bewaarplicht in de maak.

De Amerikaanse wet werd aangenomen met een ruime meerderheid van stemmen.

 

Bron: Wired
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Rosalie Heijna

publicaties

Gerelateerde artikelen