020 530 0160

Update your account to meet age requirements

Gepubliceerd op 26 februari 2021 categorieën 

Google zal van miljoenen en vermoedelijk miljarden mensen weten hoe oud ze zijn. Of, dat denken te weten op basis van uitgebreide data analyse en profilering. Van sommige gebruikers vermoedden ze dat deze nog niet oud genoeg zijn om een Google account te beheren.

Deze groep krijgt nu een melding:

To manage your own Google Account, you must meet the minimum age requirement for the country associated with your account.

Een gebruiker moet binnen twee weken reageren, anders verdwijnt het account. Best rigoreus, maar mogelijk iets wat steeds vaker zal voorkomen. Dat een dienst de leeftijd verifieert. De achtergrond is bescherming van jongeren, maar het gevolg is vooral dat de profielen van in dit geval Google nog accurater zijn, met een precieze leeftijd.

Jonger dan 16: supervisie

In Nederland is de minimum leeftijd volgens Google 16 jaar. Als je nog niet oud genoeg bent, moet je supervisie instellen:

If you’re not old enough to manage your own account, you can have a parent use their Google Account to set up supervision so you can continue using your account.

Aparte formulering “you can have a parent”. Het houdt in ieder geval in dat ouders aan kinderen gelinkt worden. En de ouders dus een Google account moeten hebben.

Ouder dan 16: ID kaart

Om aan te tonen dat je 16 bent kun je je creditcard gebruiken. Daar zullen veel jongeren niet over beschikken. Ze kunnen ook een ID kaart insturen. Deze wordt door Google binnen 24 uur vernietigd als vastgesteld is dat de gebruiker oud genoeg is.

Data minimalisatie?

De vraag is wat ze met de geboortedatum doen. Op zich is het doel waarvoor deze gegevens verkregen zijn niet om van een gebruiker precies te weten hou oud deze is. Het kan zijn dat Google in hun voorwaarden heeft opgenomen dat je geboortedatum juist moet zijn. Kan de gebruikersovereenkomst de grondslag zijn om de via ID kaart verkregen geboortedatum te verwerken?

Onjuiste geboortedatum

Net even gecheckt, bij Google ben ik meer dan 11 jaar ouder dan ik ben. Vaak geef ik als geboortedatum 1-1-1970, maar hier dus niet. In je Google account staat dat:

“Nadat je je geboortedatum hebt toegevoegd aan je account, kun je deze niet verwijderen.”

Dus de jongeren komen niet meer van hun geboortedatum gelinkt aan hun account af. Echter:

“Je kunt de geboortedatum wel bewerken en wijzigen wie deze te zien krijgt.”

Datum updaten

Ik weet niet zeker of onder bewerken ook het wijzigen van de datum valt. Google geeft wel als optie bij de geboortedatum “GEBOORTEDATUM UPDATEN”. Grappige aanduiding, net of er een nieuwe versie van jezelf wordt geïnstalleerd. Maar het lijkt dus of de jongeren desgewenst een fake datum kunnen invoeren, in plaats van de exacte datum van de ID.

Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen