020 530 0160

Tweede Kamer wil bodyscan op Nederlandse luchthavens

Gepubliceerd op 30 december 2009 categorieën 

Hirsch Ballin stelt dat de veiligheid van de passagiers hoge prioriteit moet krijgen.

De verijdelde aanslag van eerste Kerstdag brengt de discussie rondom de bodyscan weer op gang. De luchthaven stelde maandag dat de kans groter was geweest dat Umar Farouk Abdulmutallab gepakt was als hij door een bodyscan had moeten lopen.

Daarom wil de minister dat de invoering van de bodyscan zo snel mogelijk op Europees niveau mogelijk wordt gemaakt.

 

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van de plannen van Hirsch Ballin. CDA, PvdA en VVD vinden dat veiligheid boven privacy gaat.

 

Veiligheidsdeskundige Bruce Schneier is niet overtuigd van het nut van de bodyscan. Schneier noemt de TSA regels ‘magical thinking’:

 

“wanneer we ons kunnen beschermen tegen de tactiek van de vorige terrorist, dan zijn we veilig voor de volgende terrorist”.

 

De privacybezwaren die nu tegen de bodyscan bestaan, zullen volgens de minister verdwijnen als de controle is geautomatiseerd.

 

Bits of Freedom stelt dat de impact van beveiliging wordt onderschat.

 

“Iedere veiligheidsmaatregel moet gebaseerd zijn op een beredeneerde analyse en vervolgens een nauwkeurige afweging, waarin privacy een belangrijke factor is. Ook de roep om bodyscanners moet in dat licht worden bezien. Met iedere inbreuk op de privacy verliest het individu een stukje van zijn vrijheid. Doordat de overheid meer over zijn burgers weet, wordt controle van de burger makkelijker. En dat leidt uiteindelijk tot een controlemaatschappij. De belangrijkste reden waarom privacy het beschermen waard is, is dus dat daarmee vrijheid kan beschermd worden, ”

 

aldus Bits of Freedom.

 

Lees het bericht op nu.nl hier.

 

Lees de column en het persbericht alsmede de open brief aan de Minister van Justitie van Bits of Freedom op hun website.

 

Lees een interview met Bruce Schneier hier.

Bron: Nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Knock

publicaties

Gerelateerde artikelen