Vorige week heeft de Tweede Kamer ingestemd met de legalisering van online gokken. Door het wetsvoorstel Kansspelen op afstand wordt de gokmarkt opengebroken en kunnen aanbieders van gokwebsites een vergunning aanvragen om de websites aan te bieden in Nederland. De huidige Wet op de kansspelen verbiedt het aanbieden van kansspelen zonder vergunning, waardoor spelers zijn aangewezen op illegaal aanbod met weinig toezicht.
De regulering van online kansspelen is onderdeel van de modernisering van het kansspelbeleid. Gekozen is voor een systeem waarbij de doelstellingen van het kansspelbeleid – voorkomen van kansspelverslaving, consumentenbescherming en het tegengaan van fraude en overige criminaliteit – niet meer wordt beperkt door het aanbod te beperken, maar door strikte vergunningsvoorwaarden en strenge handhaving door de Kansspelautoriteit (“Ksa”).
Zo worden vergunninghouders verplicht om informatie over verdachte gokpatronen te melden aan de Ksa waardoor het eenvoudiger moet worden om – nu onzichtbare – spelers met problematisch speelgedrag te signaleren en te beschermen. Ook komt er voor de meest risicovolle spelen een centraal register dat probleemspelers tijdelijk kan uitsluiten van deelname aan een spel. Aanbieders zijn voorts verplicht tot een afdracht van 0,25% aan het kansspelverslavingsfonds. Ook worden de handhavingsbevoegdheden van de Ksa uitgebreid, onder meer door aanbieders van gokwebsites zonder vergunning harder aan te kunnen pakken.
Twee jaar geleden werd het wetsvoorstel door voormalig staatssecretaris Teeven (Veiligheid & Justitie) ingediend. Het belangrijkste discussiepunt de laatste tijd was de hoogte van de kansspelbelasting. Hoewel reguliere casino’s 29 procent betalen, stelde het kabinet een belasting voor van 20 procent. Uiteindelijk is een uniform tarief van 29 procent voor alle kansspelaanbieders ingevoerd. De aanbieders waren tegen dit hogere tarief omdat zij vreesden voor overloop van spelers naar gokwebsites zonder vergunning die geen belasting betalen en daardoor hogere prijzen uit kunnen keren. Ook is de mogelijkheid om gokwebsites via een ip-blokkade te blokkeren niet in het wetsvoorstel terecht gekomen. Met de voorgestelde wijziging werd voorzien in ruime maatregelen voor de Ksa om af te dwingen dat illegale buitenlandse goksites ontoegankelijk worden gemaakt. De maatregel zou echter niet effectief zijn en bovendien te veel ingrijpen op de werking van internet.
Verwacht wordt dat aanbieders vanaf medio 2017 vergunningen kunnen gaan aanvragen en de eerste online kansspelen in 2018 kunnen worden aangeboden. Uiteraard niet voordat de Eerste Kamer een akkoord heeft gegeven op het wetsvoorstel.