020 530 0160

Trekhaak gezocht, werkplezier, Excel en andere fijne cursussen voor VU wetenschappers

Gepubliceerd op 5 juli 2018 categorieën ,
Een willekeurige greep uit de meer dan 100 online trainingen van GoodHabitz:
Gewoon goed Nederlands, 
Excel 2016 – basis, 
Grip op je leven, rust in je hoofd
Trekhaak gezocht, 
Nog meer werkplezier, 
Mindfulness,
Gewoon goed rekenen.
Cursussen bedoeld om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Wel mooi, dat zoiets bestaat, allerhande online cursussen. Ongetwijfeld is er een markt voor, zijn er best veel mensen die een trekhaak zoeken, nog meer werkplezier willen hebben of niet langer matig maar gewoon goed willen zijn in Nederlands en rekenen. Ik weet niet of het iets voor advocaten is, misschien wel, is er nog een wereld te winnen, voor Goodhabitz. Ik denk eigenlijk dat het niet direct een doelgroep is die zich aangesproken zal voelen door dergelijke cursussen. Stel nu dat je docent of hoogleraar bent bij de rechtenfaculteit. En op ieder bureau ligt de volgende folder, met een koptelefoontje.
Wat denk je dan? Ik dacht dat de VU met zijn tijd meeging en online cursussen ging aanbieden. Iets als MOOC, massive open online courses. Kennisverspreiding. Dus ik naar het platform, om te kijken welke boeiende kennis ik kon verkrijgen. In de spotlights stond ook een cursus privacy. vond ik wat apart, waarom was ik hier niet over geraadpleegd of zouden mijn collega’s dit gedaan hebben zonder iets daarover te zeggen? Komt er een mij volstrekt onbekende vrouw  in beeld. Ik begreep het niet, en mailde degene die aanspoorde vooral in te loggen op GoodHabitz het volgende:
“Interessant initiatief, ben wel verbaasd dat er een module over privacy bijzit verteld door een mevrouw die ik niet ken (wordt ook niet duidelijk wie het is), terwijl bij de VU er veel mensen zijn die over privacy weten (o.a. bij rechten), en het bij een dergelijk actueel onderwerp in geval dit initiatief iets vanuit de VU moet zijn voor de hand zou liggen die er op enigerlei wijze bij te betrekken.”
Haar reactie maakte veel duidelijk:
“Het aanbod wat vandaag aan alle 4500 medewerkers van de VU aangeboden is, betreft een standaard aanbod. Daar zit inderdaad een actueel onderwerp als privacy bij. De workshops van deze externe leverancier staan geheel los van de kennis bij de VU (…).”
Ik wilde nog even mijn verbazing/teleurstelling laten blijken:
“Hartelijk dank voor deze toelichting. Omdat Scherder genoemd werd dacht ik dat het iets van de VU was. En er staat ook “why the VU offers e-learing” Persoonlijk vind ik het wat apart dat een kennisinstelling afneemt… hoewel ook wij natuurlijk getraind moeten blijven, hoopte ik stilletjes dat de VU met zijn tijd meeging en allerhande online materiaal verzorgde.
En na haar reactie, sloot ik af met:
“Snap ik, vind de communicatie dan wat misleidend (…) blijft wel iets aparts dat een volslagen onbekende iets vertelt aan een organisatie die zelf experts op dat terrein heeft…”
Haar laatste mail was veelzeggend, ook wel wat ontluisterend:
“Ik snap dat je dat verwarrend vindt. Tegelijkertijd vertelt diezelfde mevrouw iets over Excel draaitabellen, scrum en mindfulness. En dan is t wel weer duidelijk dat het niets te maken heeft met de VU.”
Alles duidelijk. Wel begrijp ik niet waarom dit zo breed wordt uitgerold. Het geld voor een licentie (vermoed dat er voor betaald is) en een grootse campagne, had ook besteed kunnen worden aan, ik noem maar iets, onderzoek of onderwijs. Maar dat is misschien een gekke gedachte, de universiteit zegt dat belangrijk te vinden, maar de financiën worden, voor zover daar al inzicht in is, lang niet altijd aan deze kernactiviteiten besteed.
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen