020 530 0160

To roam or not to roam?

Gepubliceerd op 26 oktober 2016 categorieën ,

Persbureau Reuters heeft vandaag laten weten dat de Europese lidstaten (voorlopig) overeenstemming hebben bereikt over een verlaging van de prijzen die providers elkaar dienen te betalen bij roaming in het buitenland.

Volgens Reuters, hebben de lidstaten dit opgepakt vanwege de alsmaar dalende populariteit van de EU. Uit angst voor nog meer ‘brexits’, richt de EU zich nu op de uitermate onpopulaire praktijken van telecomaanbieders binnen Europa. Het plan is dat Europese providers vanaf 15 juni 2017 niet langer geld van klanten mogen vragen voor het gebruik van internet in het buitenland. Het wordt hierdoor mogelijk om met je eigen (nationale) bundel zonder extra kosten in andere EU-landen internet te gebruiken.

Leuk idee, maar providers kunnen de roaming kosten nog wel onderling met elkaar verrekenen. De kosten daarvoor zijn vastgelegd in de ‘overeenkomst’ en komen neer op maximaal 0,0085 eurocent per megabyte (8,50 euro per gigabyte). Roaming kosten zijn sinds 2012 al met 96% gedaald, echter is gebleken dat de in de praktijk gehanteerde prijzen vaak alsnog veel hoger liggen dan de daadwerkelijk gemaakte kosten. Met deze standaard tarieven hopen de lidstaten daar een einde aan te maken.

De ‘overeengekomen’ plannen moeten nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Waarschijnlijk komen de uiteindelijke prijzen nog lager te liggen, uit angst voor een verkapte doorberekening in de abonnementsprijzen. Overigens is niet iedereen even blij met deze ‘overeenkomst’, met name in vakantielanden verdienen telecomaanbieders namelijk veel geld met dergelijke praktijken.

De uiteindelijke beslissing zal ergens in December worden genomen. Dan zijn de telecom-ministers van alle Europese lidstaten bijeen voor een overleg.

Bron: Reuters.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Remco Bakker

publicaties

Gerelateerde artikelen