020 530 0160

To msn or not to msn, dat is de vraag

Gepubliceerd op 8 mei 2008 categorieën 

Unicaresoft brengt een softwareapplicatie op de markt waarmee het gebruik van MSN Messenger kan worden beperkt. Een soort kinderslot voor chatverslaafden dus. Ook te gebruiken ter ondersteuning van ouders die hun kinderen liever niet om 3 uur ’s nachts het donkere woud van cyberlokkers in zien wandelen. Hoewel er natuurlijk genoeg andere programma’s zijn met dezelfde functionaliteit als MSN. En omdat de kinderen het dan over het algemeen geen MSN’en meer noemen, wint Microsoft deze zaak tegen Unicaresoft.


Het probleem was namelijk dat Unicaresoft haar programma de naam ‘MSNLOCK’ had gegeven. Unicaresoft gebruikte ook voor haar website de domeinnaam ‘MSNLOCK’. Hier was Microsoft het niet mee eens omdat zij op het teken ‘MSN’ merkrechten bezit. Eén van de verweren van Unicaresoft in het kort geding was dat het merk van Microsoft was verworden tot soortnaam. Dat gebeurd indien een merk door het publiek zodanig wordt geïdentificeerd met het product waarvoor het gebruikt wordt, dat het merk daarvoor op een gegeven moment als synoniem wordt gebruikt.


Het in aanmerking komende publiek in deze zaak is het publiek dat met enige regelmaat een chatprogramma gebruikt. Het gaat er dan dus om hoe dat publiek in het algemeen het actief-zijn met zo’n programma omschrijft. In Nederland zijn de belangrijkste chatprogramma’s MSN Messenger en MSN Live Messenger. Het actief zijn met die programma’s wordt vaak, maar niet altijd, omschreven als msn-en. Unicaresoft heeft volgens de rechter niet aangetoond dat het werken met Messenger (vrijwel) nooit wordt omschreven als chatten. Een ander programma met een relevant aandeel in Nederland en chatfunctionaliteit is Hyves, aldus de rechter. De rechter acht het aannemelijk dat het werken met de chatfunctie van dit programma kan worden aangeduid als hyven, kwekken of chatten. Dat men het werken op Hyves msn-en noemt, acht hij niet waarschijnlijk. Was dat wel het geval geweest, had het publiek het gebruik van (vrijwel) alle chatprogramma’s msn-en genoemd, dan had de zaak anders uitgepakt.


Lees hier het hele bericht en hier het vonnis.


 

Bron: Arnoud Engelfriet
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

publicaties

Gerelateerde artikelen