020 530 0160

TMF telt illegale downloads niet mee

Gepubliceerd op 12 maart 2008 categorieën 

Muziekzender TMF heeft even overwogen om bij het samenstellen van haar hitlijst, de Superchart, ook onbetaalde downloads te gaan meetellen. Het bedrijf dat de lijst voor TMF samenstelt zou dit gaan doen door data te gaan aftappen op de grootste peer-to-peernetwerken.


Na protest van de NVPI, de brancheorganisatie van platenmaatschappijen, heeft TMF toch besloten van het plan af te zien. Volgens de NVPI zou hiermee het signaal worden afgegeven dat de muziekindustrie zich heeft neergelegd bij het grootschalig downloaden van muziek uit illegale bron. Daarnaast is het initiatief controversieel omdat Nederland hiermee nog meer uit de pas zou gaan lopen dan het nu al doet. Nederland is namelijk een van de weinige landen waar het downloaden uit illegale bron voor persoonlijke doeleinden is toegestaan.


De vraag is natuurlijk in hoeverre hitlijsten nog een getrouwe weergave geven van de populariteit van een bepaalde hit als het downloaden uit illegale bron niet worden meegeteld. Zodoende wordt immers een zeer groot deel van het totale muziekgebruik niet meegenomen.


Lees hier het hele bericht.


 

Bron: NRC
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen