020 530 0160

Thailand: respect voor de koning en respect voor de intellectuele eigendom

Gepubliceerd op 23 januari 2009 categorieën , , ,

Het Thaise koningshuis was de laatste weken in het nieuws om verschillende redenen. Zo werden er een paar duizend internetsites geblokkeerd omdat zij beledigend zouden zijn voor de 81-jarige koning Bhumibol Adulyadej, die al 62 jaar op de troon zit.


Ook werd een Australische man veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij een roman had geschreven waarin de koning beledigd zou worden. In de roman wordt de koning overigens niet bij naam genoemd. Volgens de New York Times had de man vier jaar geleden vijftig exemplaren van zijn boek gedrukt en had hij er tien verkocht. De Australiër was eerst een straf van zes jaar opgelegd. De straf is uiteindelijk gehalveerd omdat hij schuld heeft bekend.


Er is enige hoop voor de schrijver: vorig jaar verleende de koning na vier maanden gratie aan een Zwitser die een straf van tien jaar had gekregen. De Zwitser was ook veroordeeld wegens majesteitsschennis. Hij had een portret van de koning met zwarte verf besmeurd.


De WIPO – World Intellectual Property Organization – vond het volgende nieuws belangrijker. Aan de koning is de WIPO Global Leader Award uitgereikt vanwege zijn werk als uitvinder. De koning heeft 20 octrooien en 19 merken op zijn naam staan. Verder is de koning een productief componist en schilder. Volgens Francis Gurry van de WIPO heeft de koning laten zien dat intellectuele eigendom de kwaliteit van het leven kan verbeteren en heeft de koning bijgedragen aan het respect voor de intellectuele eigendom.


Hier het bericht over de prijs van de WIPO, en hier het bericht over de veroordeelde schrijver. Hier een bericht over de geblokkeerde websites.

Bron: WIPO, NY Times, UPI
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Frederik Zuiderveen Borgesius

publicaties

Gerelateerde artikelen