020 530 0160

Telefonisch ziekmelden kan ook via WhatsApp

Gepubliceerd op 27 oktober 2016 categorieën ,

Ziekmelding via WhatsApp? Geen recht op loon! is de titel van een Actualiteit op de site van Spee advocaten

Recent bepaalde een kantonrechter inderdaad dat iemand geen recht op loon had voor de laatste maand van een tijdelijk contract. De reden daarvoor is dat hij zich niet op de juiste wijze had ziek gemeld. Is dat omdat hij het via WhatsApp deed?

Op de VU hebben wij een intranet-systeem waar je je ziek kan melden. Als een medewerker in mijn team (zo heet dat in het systeem, mijn team…) dat doet krijg ik automatisch een mailtje waarin staat dat de betreffende medewerker zich heeft ziek gemeld. Stel dat een medewerker mij een WhatsApp stuurt, is dat dan een correcte ziekmelding? Formeel niet, maar de leidinggevende moet op de hoogte gebracht en dat is gebeurd. Het is dan verder aan mij om hier op te reageren met het verzoek of de betreffende medewerker zijn ziekte alsnog in het systeem wil invoeren. Er is dan ook gewoon recht op loon.

Waarom heeft de kantonrechter dan gezegd dat de ziekmelding niet geldig was? Zit ik er naast? Nee, maar de kantonrechter ook niet. De reden dat de betreffende medewerker geen loon kreeg, is niet omdat de melding per WhatsApp ging. De reden is dat hij een willekeurige collega een WhatsApp heeft gestuurd. Dat zou ook geen geldige ziekmelding zijn geweest als hij deze persoon gebeld had. Je kan niet bij een willekeurige persoon je ziek melden. Althans, dat kan natuurlijk wel, maar voor rechtsgevolgen (zoals doorbetaling loon) is een juiste ziekmelding bij degenen nodig zoals voorgeschreven is (bij ons de leidinggevende, maar kan ook een secretaresse zijn). Bij voorkeur op de wijze zoals voorgeschreven (bij ons via het system, in de casus telefonisch).

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen