020 530 0160

Taylor Swift neemt hap van Apple

Gepubliceerd op 24 juni 2015 categorieën 

De lancering van Apple’s muziekdienst Apple Music gaat niet zonder slag of stoot. Apple had het idee om in de eerste drie maanden na lancering Apple Music gratis aan te bieden en artiesten niet te betalen. Na een brief van Taylor Swift heeft Apple echter besloten om ook in de eerste drie maanden artiesten geld uit te keren.


Economisch gezien was de gedachte van Apple natuurlijk logisch: de dienst eerst gratis aanbieden om gebruikers te overtuigen en zo beter te kunnen concurreren met diensten als Spotify. Juridisch gezien valt er echter wat te zeggen voor het standpunt van Taylor Swift. Zowel de auteursrechthebbenden als de uitvoerende kunstenaars zijn immers afhankelijk van de vergoedingen voor hun werk. Zoals Taylor Swift ook aangeeft, worden deze artiesten het zwaarst geraakt als zij niet uitbetaald krijgen in het korte tijdsbestek na het uitkomen van hun album.

Populaire artiesten als Taylor Swift kunnen in dit soort situaties hun rechten succesvol inroepen: geen vergoeding = geen muziek. Hoewel iedere artiest – mits voldaan aan de wet – deze rechten heeft, blijkt het in de praktijk voor kleinere artiesten veel moeilijker om deze te laten gelden. Een goede actie van Taylor dus.

Met dank aan Yasar Celebi

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen