020 530 0160

Staatsloterij reclame toch toegestaan

Gepubliceerd op 9 oktober 2009 categorieën , ,

 Het College van Beroep van de Stichting Reclame Code heeft deze week geoordeeld dat de reclame van de Staatsloterij voor de jackpot van 27,5 miljoen toch niet misleidend is. Deze uitspraak staat lijnrecht tegenover het oordeel van de Reclame Code Commissie in eerste aanleg.

 

Eerder oordeelde de Reclame Code Commissie namelijk dat de reclame misleidend was, omdat er

 

een rechtstreeks verband wordt gelegd tussen het gegarandeerd vallen van de jackpot van € 27,5 miljoen en de omvang van de jackpot. De Commissie is van oordeel dat de consument had moeten worden geïnformeerd over het feit dat er een aanzienlijke kans bestaat dat niet de volledige jackpot zou worden uitgekeerd.”

 

Het CvB oordeelt echter dat er geen sprake is van een rechtstreeks verband: 

 

Van een in de uitingen onmiskenbaar gelegd rechtstreeks verband tussen het gegarandeerd vallen van de jackpot en de omvang van het daadwerkelijk uit te keren bedrag, waardoor de gemiddelde consument op wie de uitingen zich richten op het verkeerde been wordt gezet over de hoogte van het op een winnend lot uit te keren bedrag, kan niet worden gesproken.”

 

Als de jackpot valt wordt deze ook uitgekeerd. Valt deze op een éénvijfde lot dan wordt de jackpot gedeeld door vijf. Bovendien kan de consument eenvoudig informatie opvragen bij verkooppunten of op de website van de Staatsloterij. Het CvB denkt dat de gemiddelde consument zijn lot ook had gekocht als in de reclame wél was vermeld dat de jackpot niet altijd volledig wordt uitgekeerd. Zij oordeelt daarom dat de reclame niet misleidend is.

 

Lees hier de uitspraak van de Reclame Code Commissie. De uitspraak van het College van Beroep wordt waarschijnlijk binnenkort gepubliceerd op reclameboek.nl.

Bron: reclameboek.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Neervoort

publicaties

Gerelateerde artikelen