020 530 0160

Sound Quartett en de auteursrechtelijke bescherming van spelconcepten

Gepubliceerd op 3 februari 2016 categorieën 

Het is een leuke variant op het klassieke kwartet: een dierenkwartet waarbij alleen dierengeluiden gebruikt mogen worden om te communiceren. Een speler moet 3 identieke dierenkaarten verzamelen en iedere speler is zelf een dier. Wil je de hondenkaart van een speler die een varken is? Dan moet je eerst een knorrend geluid maken, en daarna hondengeblaf laten horen.

Succes gegarandeerd! Het idee komt van Arthur Scholten uit Zwolle, en hij heeft een deal met Ravensburger gesloten. Het spel Sound Quartett ligt nu in vele Europese winkels. Hoe zit dat juridisch met spelconcepten? Kan zo’n concept auteursrechtelijk beschermd zijn?

Auteursrecht op ideeën
Een spel is auteursrechtelijk beschermd wanneer het beschikt over een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel van de maker draagt. Ideeën en concepten als zodanig zijn niet auteursrechtelijk beschermd. Wanneer een idee/concept is uitgewerkt, een vormgeving heeft gekregen, is deze uitwerking/vormgeving slechts beschermd.

Diverse rechters hebben uitspraken gedaan over ideeën en uit de verschillende uitspraken komt hetzelfde beeld naar voren. Zo zijn het idee om een serie souvenirs van bepaalde molentypes te vormen, een bedrijfsconcept en het concept voor een babycadeaubon allemaal niet auteursrechtelijk beschermd. Deze ideeën/concepten zijn dus niet concreet (genoeg) uitgewerkt om als een auteursrechtelijk beschermd concept te worden aangemerkt.

 

Wie is het?
Ook over spelconcepten zijn procedures gevoerd. Zo oordeelde het gerechtshof dat het concept van “Wie is het”, zoals het in de uitvoeringen van het spel is geconcretiseerd, een oorspronkelijk karakter heeft. Ook wanneer het spelconcept van “Wie is het” zijn oorsprong zou vinden in een algemeen bekend spelletje (namelijk het spelletje om met (zo min mogelijk) vragen te ontdekken wat of wie de ondervraagde in gedachten heeft), geldt dat dit idee in “Wie is het” is uitgewerkt in een spel waarvan de vormgeving zodanig oorspronkelijk is dat het auteursrechtelijke bescherming geniet. Dit oordeel was volgens de Hoge Raad juist.

WASGIJ legpuzzel

In een andere procedure heeft Jumbo auteursrecht op haar WASGIJ legpuzzel format geclaimd. Jumbo had het spelidee bedacht van een legpuzzel waarbij de puzzelaar niet weet wat er op de legpuzzel is afgebeeld, maar alleen een hint krijgt via een gerelateerde afbeelding op de doos.

Volgens Jumbo maakten de “What if” legpuzzels van Ravensburger inbreuk op Jumbo’s auteursrechten op het format. Jumbo had haar vorderingen niet gebaseerd op auteursrecht op de legpuzzels zelf, omdat de puzzels van Jumbo en Ravensburger qua artwork, vormgeving en stijl te veel verschilden.

 

De Haagse rechter oordeelde dat het door Jumbo geclaimde spelformat te abstract was en dat het daarom niet in aanmerking kwam voor auteursrechtelijke bescherming. “Auteursrechtelijke bescherming van dergelijke abstracties zou een te ver gaande beperking van de vrijheid van creatie van derden meebrengen en aldus een te grote rem vormen op de ontwikkeling van spellen door concurrenten zoals Ravensburger”, aldus de Haagse rechter in kort geding.

Sound Quartett
Ook bij Sound Quartett geldt dat het idee om een dierengeluidenkwartet te maken niet auteursrechtelijk beschermd is. De uitwerking van dit idee, de artwork van de afbeeldingen, de vormgeving van de doos, de tekenstijl en de geschreven speluitleg zijn wel auteursrechtelijk beschermd.

*bzzzz* *miao* *roaar*

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen