020 530 0160

Sony met Netflix in de clinch om ‘piraterij’

Gepubliceerd op 12 december 2014 categorieën 

Uit de resultaten van een hack bij Sony van kort geleden, waarschijnlijk uitgevoerd door Noord-Koreaanse sympathisanten die de film ‘The Interview’ uit de bioscoop willen houden, is interessante informatie over het bedrijf naar voren gekomen. Naast het salaris van de acteurs in de film, is namelijk meer bekend geworden over de relatie tussen Sony en Netflix, berichtte Ars Technica.

Volgens deze tech-website is Sony namelijk boos op Netflix, dat volgens Sony piraterij niet voldoende bestrijdt. Op het eerste gezicht een vreemde constatering, want Netflix was toch juist het legale alternatief voor piraterij? Ja, maar toch is Sony boos.

Als rechthebbende van veel van de content op Netflix (onder andere Breaking Bad) heeft Sony de streamingdienst een licentie verstrekt om content in bepaalde landen te verspreiden. Zo kan het dat Netflix, althans bepaalde content, in sommige landen (zoals Australië) niet beschikbaar is. Volgens Sony zijn er echter veel gebruikers die, ondanks dat zij in bijvoorbeeld Australië wonen, toch Sony-content kunnen bekijken. De reden: zij maken gebruik van een ‘Virtual Private Network’ (VPN). Door middel van zo’n VPN maken deze gebruikers eerst verbinding met een andere computer, voordat zij met de Netflix-service verbinden. Als deze tweede computer in een land staat waar Netflix wél beschikbaar is, denkt Netflix dat deze Australische gebruiker zich dus in dat land bevindt en krijgt deze (na betaling uiteraard) gewoon toegang tot de films en series van Netflix.

Sony stelt dat dit een schending van de licentieovereenkomst is: Netflix heeft immers niet betaald voor het doorgeven van de content naar Australië. Netflix zou daarom, aldus Sony, zelf meer moeten doen om ervoor te zorgen dat deze overtreding wordt gestaakt, bijvoorbeeld door het blokkeren van PayPal, waarmee anoniem betalen eenvoudig is. Dat wil Netflix uiteraard niet, omdat dit voor rechtmatige gebruikers een barrière oplevert.

Het is in deze kwestie auteursrechtelijk gezien de vraag of Netflix de partij is die, in dit geval, de Sony-content in Australië openbaar maakt. Zij krijgt immers het verzoek uit een aangesloten land om de content aan die verzoeker beschikbaar te stellen. Het platform kan daarbij niet zomaar achterhalen of die verzoeker deze content echt vanuit dat land opvraagt, of dat dit een Australiër is die dat door middel van een VPN doet.

Mijns inziens is dit het zoveelste voorbeeld van de traditionele rechthebbenden die krampachtig proberen om het open internet toch te reguleren. Het internet is nu eenmaal niet aan landsgrenzen gebonden en het is voor een aanbieder als Netflix ook niet te doen om dat te proberen. In een ideale wereld zou Netflix dan ook gewoon direct een wereldwijde licentie van Sony verkrijgen om Breaking Bad overal aan te kunnen bieden. Helaas is dit door de verschillende landelijke auteursrechtenstelsels niet mogelijk. Hoe deze kwestie zich verder gaat ontplooien is de vraag, maar ik hoop toch niet dat Sony zich uit een innovatief initiatief als Netflix terugtrekt, puur omdat zij haar auteursrechten niet per afzonderlijk land kan handhaven.

Overigens heeft Sony gisteren aangekondigd om ‘The Interview’ niet in Azië uit te brengen, omdat de film ‘niet geschikt is voor de Aziatische markt’. Gezien de acties die deze film teweeg brengt, lijkt mij dit nogal een understatement…

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Tomas Weermeijer

publicaties

Gerelateerde artikelen