020 530 0160

Sonja Bakker weer beschuldigd van plagiaat vanwege slogan ‘Afvallen is een feestje’

Gepubliceerd op 21 januari 2015 categorieën 

Volgens collega voedingscoach Bea Pols is het geen toeval dat Sonja Bakkers nieuwe slogan vrijwel identiek is aan de titel van Pols’ laatste boek: ‘Afvallen met Bea is een feestje!’.

 

Het woord plagiaat verwijst meestal naar het zonder toestemming overnemen van tekst uit een bron waarvan je zelf niet het auteursrecht hebt. Dat is in de meeste gevallen dan ook een auteursrechtinbreuk. Maar voor een auteursrechtinbreuk is wel vereist dat de brontekst auteursrechtelijk beschermd is. En ik heb zo mijn twijfels bij het EOK&PS (eigen oorspronkelijk karakter & persoonlijk stempel van de maker) van de titel ‘Afvallen met Bea is een feestje!’

 

Verleden

De dames Bakker en Pols hebben een verleden. In 2006 stelde Bea Pols namelijk ook al dat Sonja Bakker haar teksten zonder toestemming had overgenomen. Minstens 20 zinnen uit Sonja Bakkers bestseller ‘Bereik je ideale gewicht’ zou Sonja niet zelf hebben verzonnen, maar zou zij hebben ontleend aan het boek ‘Afslanken en persoonlijke groei van Bea Pols. NRC Handelsblad vergeleek destijds enkele passages:

 

Pols: ‘Wil je veel afvallen en spaar je liever voor een duur cadeau zoals nieuwe kleren, een behandeling bij een schoonheidsspecialiste, een avondje sauna of bioscoop, dan kun je bij elke kilo gewichtsverlies een van tevoren met jezelf afgesproken bedrag in een potje doen.

 

Bakker: ‘Wil je veel afvallen en spaar je liever voor een duur cadeau, zoals een behandeling bij de schoonheidsspecialiste of nieuwe kleding, dan kun je bij elke kilo gewichtsverlies een bedrag met jezelf afspreken.

 

Sonja Bakker verweerde zich echter met de stelling dat Bea Pols de zinnen juist had overgenomen uit oud cursusmateriaal van Sonja Bakker.

 

Goede raad

Beide dames waren destijds zo verstandig om de zaak niet voor de rechter te laten komen. Dat lijkt me ook nu een goede raad. Hoewel je van de stress van een procedure waarschijnlijk wel afvalt.

Bron: nrc.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Marieke Neervoort

publicaties

Gerelateerde artikelen