020 530 0160

Snel internet als universele dienst binnen EU momenteel geen goed idee

Gepubliceerd op 11 april 2006 categorie├źn ,

Uit een zojuist verschenen rapport blijkt dat belanghebbenden de visie van de Europese Commissie ondersteunen dat het momenteel niet nodig is mobiele telefonie en breedband internet tot universele dienst te verheffen. Consumenten hebben inmiddels ruim toegang tot betaalbare mobiele telefonie binnen de lid-staten. Dat gaat niet op voor de toegang tot snel internet. Deze dienst is slechts voor een klein deel van de Europese bevolking beschikbaar. Als mobiele telefonie en snel internet tot universele dienst bestempeld zouden worden, zouden de kosten die de daarmee samenhangende verplichtingen met zich meebrengen, niet in verhouding staan met de voordelen die het gebruikers zou opleveren. 


Het rapport over het bereik van de Europese regels over  universele dienstverlening werd gisteren gepubliceerd. In het rapport zijn de 76 reacties van belanghebbenden op een in mei 2005 door de Commissie uitgevaardigde publieke cosultatie verwerkt. Onder de belanghebbenden bevinden zich overheden, regulerende instanties en niet-overheids instanties waaronder  consumentenbonden, particulieren, aanbieders en dienstverleners.


Veelgenoemde argumenten tegen het verheffen tot universele dienst waren het anti-competatieve effect,  het bemoeilijken van investeringen en het tegengaan van innovatie. Volgens Viviane Redding (Euro commissaris Media en Informatiemaatschappij) blijkt wel uit de reacties dat de regels omtrent toegang tot universele dienst voor benadeelde gebruikers moeten worden aangepast aan het internet tijdperk. Daar biedt de evaluatie van de  regulering omtrent elektronische communicatie die dit jaar plaatsvindt gelegenheid toe.


Lees hier het hele bericht.

Bron: EC
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anne-Jel Hoelen

publicaties

Gerelateerde artikelen