020 530 0160

Rockwool krijgt octrooi voor kweekbrokken kapot

Gepubliceerd op 28 januari 2005 categorieën 

In zijn vonnis van 26 januari 2005 heeft de Rechtbank Den Haag voor Nederland het Europees octrooi van Isover Saint-Gobain B.V. vernietigt voor “Brokken voor het kweken van grond”. Met deze uitvinding kunnen planten zonder grond worden opgekweekt in mineraal vezelmateriaal. Volgens Isover zou de uitvinding nieuw zien omdat anders dan voorheen bekend de wortels kunnen uitwaaieren in de brokken. Concurrenten Rockwool Lapinus Productie B.V. en Grodan B.V. die de procedure waren begonnen, overtuigden de rechters echter ervan dat deze uitvinding al bekend was uit een ouder Frans octrooi.


 


Tijdens de procedure voor de octrooiverlening van Isovers octrooi was het Franse octrooi nog niet in beeld. De aanvraag voor het Franse octrooi was toen ook nog geheim. De Rechtbank moet echter volgens de regels van het Europese octrooirecht toch kijken of de uitvinding hierin beschreven staat, en dus niet meer nieuw is (en dus niet meer octrooieerbaar). Volgens de Rechtbank is dat het geval.


 


De advocaten van Isover proberen de zaak nog te redden bij pleidooi met het argument dat het Franse octrooi bedoeld is voor zaailingen, terwijl Isovers octrooi ziet op het volgroeiende planten. In de tekst van het Franse octrooi wordt gesproken over “plant” – wat zaailing zou betekenen – en niet “plante” – wat zou staan voor het Nederlands “plant”. De Rechtbank merkt echter (fijntjes) op dat in de door hun zelf (!) overlegde vertaling (kennelijk van het Franse octrooi) het woord wordt vertaald als “planten”. Volgens de  Rechtbank leest de vakman op grond van zijn algemene vakkennis toch ook Isovers uitvinding in het oudere Franse octrooi, en is daarom dus niet nieuw.   


 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen