020 530 0160

Rel rondom tentoonstelling van kunstenaar Jeff Koons: plagiaat?

Gepubliceerd op 31 december 2014 categorieën 

De ‘Banality’ tentoonstelling van kunstenaar Jeff Koons in het Centre Pompidou in Parijs heeft voor veel opschudding gezorgd. De kunstenaar is beschuldigd van plagiaat en het Centre Pompidou heeft Koons’ porseleinen kunstwerk ‘Faid d’Hiver’ uit de tentoonstelling teruggetrokken.

Wat is er aan de hand? Het Franse modemerk Naf Naf stelt dat Koons zijn werk ‘Fait d’Hiver’ uit 1988 heeft gebaseerd op Naf Naf’s reclamecampagne uit 1985. Deze advertentie heeft ook als titel ‘Fait d’Hiver’ en de reclamefoto toont – net als het werk van Koons – een varken en een hoofd, torso en armen van een liggende vrouw. Er is volgens Naf Naf sprake van plagiaat, oftewel auteursrechtinbreuk.

Daarnaast heeft de weduwe van fotograaf Jean-Francois Bauret een ander werk van Koons ter discussie gesteld. Volgens de weduwe is ‘Naked’, een porseleinen beeld van een naakt jongetje en een naakt meisje, gebaseerd op een foto van Bauret.

 

Het is niet de eerste keer dat Koons wordt beschuldigd van auteursrechtinbreuk: in het verleden zijn er al rechtszaken gevoerd over twee andere werken uit de Banality serie. In de Banality serie zijn alle beelden gebaseerd op bestaande afbeeldingen, en de rechter heeft bij de twee andere werken reeds geoordeeld dat deze werken auteursrechtinbreuk maakten. Koons had zich verweerd door aan te voeren dat zijn werken een parodie vormde, maar dit verweer werd door de rechtbank verworpen.

Bron: kunstvensters.com
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen