020 530 0160

Reformatorisch Dagblad mag geen suggestieve foto rolstoelgebruikster herplaatsen

Gepubliceerd op 26 augustus 2005 categorieën 

De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zutphen heeft onlangs beslist dat het Reformatorisch Dagblad de privacy heeft geschonden door een foto te plaatsen van een dame in een rolstoel bij het  artikel  “Nieuw medicijn in de strijd tegen MS” op 24 mei 2005. De foto was eerder met toestemming gemaakt tijdens een straatinterview over scootmobiels en afgedrukt in de krant in najaar 2003.


In de procedure die leidde tot het vonnis op 18 juli 2005 (dat 24 augustus werd gepubliceerd op rechtspraak.nl) besliste de Voorzieningenrechter dat er sprake is van inbreuk op het portretrecht van de rolstoelgebruikster. Een herkenbare foto in de context van een artikel over een ernstige ziekte is – kennelijk automatisch, want dat licht de rechter niet verder toe – een inbreuk op de persoonlijk levenssfeer.  


De vorderingen van de rolstoelgebruikster tot rectificatie en excuses worden overigens afgewezen. Het aanbod om in de rubriek “Het was anders” van het Reformatorisch Dagblad op te merken dat er geen relatie was tussen de dame en het artikel vindt de Voorzieningenrechter een voldoende remedie. De gevorderde verdergaande excuses worden afgewezen


“omdat niemand kan worden verplicht tot het maken van verontschuldigingen (dat zou ook aan de waarde van excuses ook afbreuk doen).”


 

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen