Het Franse Parlement heeft donderdag 2 april ingestemd met een omstreden deel van de nieuwe anti-piraterij wet. Daarin is een maatregel opgenomen die er op toeziet dat recidiverende delers van illegale bestanden zonder tussenkomst van de rechter van internet worden afgesloten.
Voor het controleren van de (il)legaliteit van het filesharinggedrag van haar burgers zal de Franse overheid een speciale organisatie oprichten die samenwerkt met auteursrechtenorganisaties. Een internetgebruiker die betrapt wordt op het downloaden van illegaal materiaal, ontvangt de eerste twee keer een waarschuwing van de Franse toezichthouder. Treedt de ‘piraat’ nogmaals in overtreding, wordt hem de toegang tot internet voor een jaar geblokkeerd. Dit gebeurt met medewerking van de ISP en zonder uitspraak van een rechter. In eerste instantie zouden gestrafte internetgebruikers hun abonnementskosten gedurende dat jaar moeten blijven betalen, maar deze bepaling is gesneuveld.
Eerder berichte Wouter Dammers dat het Europese Parlement dit jaar al drie keer zijn afkeuring heeft uitgesproken over plannen voor afsluiting van auteursrechtschenders op internet.
Terecht komt er vanuit de Franse samenleving veel kritiek op de nieuwe anti-piraterij wetgeving. De Franse oppositie meent dat het plan de deur open zet voor grootschalige Big Brother-surveillance. Burgerrechten- en consumentenorganisaties noemen het een “juridisch gedrocht” en de voormalig adviseur Economie van Mitterand blogt dat de wet “schandalig en ridicuul” is.
Lees hier het bericht.