Waar vroeger de grootste discussie bij schoolfoto’s ging over de vraag wie vooraan mocht staan op de klassenfoto en het grootste probleem het uitzoeken van je outfit voor die dag was, is dat tegenwoordig wel anders. Zo moest de Rechtbank Overijssel beoordelen of het toesturen van schoolfoto’s aan de ouders een betalingsverplichting oplevert voor de ouders.
Wat is er aan de hand? Zoals gebruikelijk bij schoolfoto’s krijgt het kind een pakketje met de gemaakte foto’s mee om die thuis te laten zien. Bij dit pakketje zit onder andere een machtigingsformulier voor een bedrag van €16,50 voor de foto’s. Onderaan dit formulier staat dat de ouders 10 dagen de tijd hebben om te beslissen of zij de foto’s willen kopen en dat het niet-terugsturen van de foto’s na die tien dagen resulteert in een verplichting tot het afnemen van de foto’s.
Na de 10-dagen termijn hebben de ouders van het kind niet betaald en zij hebben de foto’s ook niet teruggestuurd aan de fotograaf. De fotograaf meent dat er daarom een koopovereenkomst tot stand is gekomen en is naar de rechter gestapt.
Helaas voor de fotograaf ziet de rechter dat anders. Volgens de rechter is het versturen van de foto’s juridisch gezien een ongevraagde levering van zaken om de ontvanger tot een koop te bewegen. Het uitblijven van een reactie van de ouders kan volgens de rechter niet worden gezien als een instemming met de koop en resulteert dan ook niet in een betalingsverplichting. Daarnaast hebben de ouders de bevoegdheid om de toegezonden zaken te houden, zonder daarvoor te betalen. Er is juridisch gezien dan ook geen sprake van ongerechtvaardigde verrijking of onverschuldigde betaling.
Al met al staat de fotograaf dus met lege handen. Dit neemt uiteraard niet weg dat de fotograaf wel de auteursrechten op de foto’s heeft. De ouders moeten dus wel oppassen met het plaatsen van de foto’s op Facebook of Instagram.
Met dank aan Daan Frowijn