020 530 0160

Rechtspraak: Sonja Bakker heeft geen plagiaat gepleegd met haar boek

Gepubliceerd op 9 november 2016 categorieën ,

Inleiding

De rechtbank Noord-Holland heeft vandaag geoordeeld dat Sonja Bakker geen inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht van dieetboekenschrijfster mevrouw Pols. Wat was er aan de hand? In 2003 heeft Pols het boek ‘Ontwikkel weer liefde en Respect voor je lichaam’ gepubliceerd. Bakker heeft in 2005 het boek ‘Bereik je ideale gewicht’ gepubliceerd. Volgens Pols maakte het boek van Bakker onder andere inbreuk op haar auteursrecht, omdat er te veel auteursrechtelijk beschermde trekken zouden zijn overgenomen van haar boek.

De rechtbank stelt eerst vast dat het boek wel auteursrechtelijke bescherming toekomt. Dit wordt verder niet gemotiveerd, en dat is mijns inziens begrijpelijk: een boek behelst per definitie creatieve keuzen, en zelfs een woordenregister kan auteursrechtelijke bescherming toekomen. Over de beschermingsomvang van het boek oordeelt de rechtbank dat deze vrij klein is, aangezien veel dieetboeken stijlelementen bevatten, welke niet worden beschermd door het auteursrecht. Over de overgenomen trekken stelde Pols dat het boek ‘eenzelfde opbouw’ zou hebben als haar boek. Ook zouden latere boeken van Bakker inbreuk maken op haar auteursrecht. Niet bepaald steekhoudende argumenten lijkt mij. Ze komt er dan ook niet mee weg, zie de onderstaande citaten uit het vonnis.

Het vonnis

4.9. Bij vergelijking van de boeken ‘Ontwikkel weer liefde & Respect voor je lichaam’ van Pols en het boek ‘Bereik je ideale gewicht!’ van Bakker valt in de eerste plaats op dat de totaalindruk van beide boeken totaal verschillend is. Door Pols is dat ter zitting ook erkend. Zij heeft evenwel benadrukt dat bepaalde zinnen, recepten of oefeningen een op een zijn overgenomen uit haar boek en dat zij hiervoor geen toestemming heeft gegeven. Door Bakker is betwist dat zij onderdelen heeft overgenomen uit het boek van Pols. In het licht van die betwisting had het op de weg van Pols gelegen om haar stelling nader te onderbouwen. Dit heeft zij nagelaten.

4.10. Nog daargelaten dat dit onvoldoende is om een inbreuk op het auteursrecht aan te nemen is naar het oordeel van de rechtbank tegenover betwisting onvoldoende onderbouwd dat teksten uit het boek van Pols een op een zijn overgenomen in het boek van Bakker. Mogelijk bestaat er een bepaalde gelijkenis tussen bepaalde zinnen of zinsopbouw, oefeningen of recepten in beide boeken of bestaat er een bepaalde overlap op bepaalde onderdelen, maar naar het oordeel van de rechtbank laat dit zich goed verklaren door de omstandigheid dat het hier in beide gevallen gaat om dieetboeken, die als gezegd een bepaalde opbouw kennen, beide dames in nagenoeg dezelfde periode dezelfde cursus tot gewichtconsulent hebben gevolgd bij de LOI en daarbij dezelfde (basis) kennis hebben opgedaan, beide in die periode een praktijk als gewichtconsulent hadden in dezelfde regio en ook beiden feedback ontvingen van hun klanten en/of medewerkers over het succes van onderdelen van de methode die zij in hun praktijk aanboden.”

Bron: ie-forum.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen