020 530 0160

Rechtspraak: Het Reservaat maakt geen inbreuk op auteursrechten Saskia Noort

Gepubliceerd op 2 januari 2015 categorieën 

Schrijfster Saskia Noort heeft een rechtszaak tegen concullega Liselotte Stavorinus en Stavorinus’ uitgever verloren. Volgens Noort maakte Stavorinus’ boek Het Reservaat inbreuk op de auteursrechten van Noort op haar bekende boek De Eetclub, en Noort wilde de verkoop van Het Reservaat door de rechter laten verbieden.

In de procedure had Noort in totaal 29 elementen van overeenstemming tussen De Eetclub en Het Reservaat naar voren gebracht. Zo spelen beide thrillers zich af in een rijke leefgemeenschap (Bergen en Blaricum), waar de inwoners rijden in grote, dure auto’s en waar dames witte wijn drinken en enorme zonnebrillen dragen. Daarnaast komen in beide boeken een binnenhuisarchitecte en een televisieproducent voor en heeft de hoofdpersoon in beide boeken stiekem seks met een ‘foute man’. Ook trekt de hoofdpersoon in beide thrillers een zwart jurkje aan voor een diner.

De rechtbank Midden-Nederland, locatie Lelystad, oordeelde dat 28 van de 29 door Noort aangevoerde elementen te banaal en triviaal zijn om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen, waaronder het aantrekken van een zwart jurkje:

Ook aan het gegeven dat de hoofdpersoon een zwart jurkje aantrekt voor het etentje bij Hanneke (De Eetclub) resp. het kerstdiner (Het Reservaat) komt op zichzelf geen auteursrechtelijke bescherming toe. Zoals Stavorinus c.s. onweersproken heeft gesteld komt dit element vaker voor in boeken en ligt de keuze voor een zwart jurkje dermate voor de hand dat daaraan onvoldoende creatieve schepping ten grondslag ligt.

Ook had Stavorinus dit element anders uitgewerkt dan Noort: de hoofdpersoon in Het Reservaat had een peperduur zwart jurkje aan op suggestie van haar man, terwijl de hoofdpersoon in De Eetclub een eenvoudig zwart jurkje met daarover een vestje droeg.

Stavorinus had het ene element dat wél voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komt (dat de onderneming van Michel voor 51% in handen van Simon komt, en Michel bang is dat Simon de stekker uit het bedrijf wil trekken), niet overgenomen.

Stavorinus had dus geen auteursrechtelijk beschermde elementen van De Eetclub overgenomen, en Het Reservaat maakte daarom geen inbreuk op de auteursrechten van Noort. De rechter heeft de vorderingen van Noort afgewezen, en Het Reservaat mag dus gewoon verkocht worden.

Bron: nu.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen