020 530 0160

Rechter VS: schending open source licentie is auteursrechtinbreuk

Gepubliceerd op 14 augustus 2008 categorieën , ,

In de zaak Jacobsen vs Katzer beriep Jacobsen zich op een open source licentie omdat Katzer het Java Model Railroad Interface (JMRI) project verspreidde zonder de licentievoorwaarden in acht te nemen. Het softwarepakket voor modeltreinbeheerders viel onder de open source licentievariant genaamd Artistic License.


Het federale Hof van Beroep in de Verenigde Staten oordeelt nu dat het verspreiden van open source software zonder het bijvoegen van de broncode en zonder bronvermelding onrechtmatig is. Het vonnis is een belangrijke bevestiging van de juridische status van open source licenties.


In eerste instantie had een rechter gesteld dat het verspreiden van JMRI door Katzer alleen contractbreuk was, maar dat de licentie zelf verder te breed en te vaag is om van auteursrechtelijke inbreuk te spreken.


De hogere rechter oordeelt echter dat met de schending van de licentie wel degelijk inbreuk is gepleegd op het auteursrecht. Dit is een essentieel verschil omdat via het auteursrecht ook een verspreidingsverbod verkregen kan worden, terwijl contractbreuk maximaal een schadevergoeding biedt. En dat is bij ‘vrije software’ zoals open source pakketten notoir moeilijk vast te stellen.


Lees hier het hele bericht.

Bron: www.webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Anton Ekker

publicaties

Gerelateerde artikelen