020 530 0160

Rechter treedt hard op tegen piraten

Gepubliceerd op 19 oktober 2005 categorieën ,

In zijn vonnis van 18 oktober 2005 heeft de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag aan twee aanbieders van namaak van exclusieve merkhorloges bevolen opgave te doen van het aantal ingekochte en verkochte producten, afgifte van de voorraad, het betalen van een vergoeding van EUR 20.000 en het plaatsen van een rectificatie op de websites waar zij actief zijn.


Het namakersduo maakt gebruik van onder andere de website 2ehands.nl om in advertenties replica’s aan te bieden van horloges van onder andere de merken Cartier, IWC en Jaeger LeCoultre. Kopers konden contact met ze opnemen door te bellen naar niet-traceerbare pre-paid telefoons en e-mails naar hotmail accounts. Om hier tegen op te treden heeft de advocaat van Cartier met 2ehands.nl de afspraak gemaakt dat de website de advertenties voor zulke replica’s verwijderd en sommaties doorstuurt naar de adverteerders. Het namakersduo reageerde daar blijkens het vonnis onder andere op met het volgende bericht:


HET LEVEREN VAN REPLICA PRODUCTEN IS ILLEGAAL!


EN WILDPLASSEN OOK!


(…)


Wij zijn dus niet BANG, wij adverteren gewoon.


(…)


Namens de Richemont-groep bericht ik u het volgende


(volgt een citaat uit de sommatie van Cartier c.s.)


(…)


Voor eventuele vragen in verband met het verwijderen van de advertentie kunt u


contact met mij opnemen per email: superklont@tweevogels.com


(…)


names Solid Vision Group willen wij zeggen:


Richemont-klont en group FLIKKER TOCH OP


(…)


FUCK IT! hey jongens van de Richmond group, morgen staan we er weer.


(…)


Wie is er nu gek? beste twobirds. Neem een voorbeeld aan Rolex.


(…)


Advocaten van de Richmondgroup…FUCK IT! We zijn minimaal gelijkwaardig aan


’t origineel, echter vragen 1/20 van de prijs. Doe eens gek…SPOOR ONS OP!


Ook zijn zij vervolgens de nepartikelen gaan plaatsen onder de naam van Cartiers advocaat (!).


Cartier heeft toen vervolgens een kort geding procedure aangespannen. In zijn vonnis toont de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag weinig coulance met het namakersduo. Dat blijkt uit toewijzing van vorderingen vrijwel zoals gevraagd. Daaronder is de toewijzing van EUR 20.000 aan buitengerechtelijke kosten, wat een ongewoon hoog bedrag is.


De Voorzieningenrechter gaat niet mee met het bezwaar van het namakersduo tegen deze kostenveroordeling. Cartier had zich al deze moeite had kunnen besparen door een horloge voor EUR 90,= te kopen. Daardoor kon identiteit worden achterhaald zonder medewerking te vorderen van internet service providers en exploitanten van websites, aldus het namakersduo.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Doeko Bosscher

publicaties

Gerelateerde artikelen