De voorzieningenrechter te Den Haag boog zich vorige week over de vraag of een drietal fauteuils met respectievelijk één, twee of vier knopen auteursrechtinbreuk maakt op een fauteuil met twee knopen. De feiten zijn als volgt:
PMP is ontwerper van de Janis, een fauteuil met twee knopen in de rugleuning die is gebaseerd op een ontwerp uit de jaren ’50. EasySofa ontwerpt ook fauteuils, allen genaamd Beto, met één, twee of vier knopen.
Figuur 1: Ontwerp Theo Ruth Figuur 2: De Janis
Figuur 3: De Beto met één knoop, twee knopen en vier knopen
Er rust volgens de voorzieningenrechter auteursrecht op de Janis-fauteuil. Volgens hem zijn immers creatieve keuzen gemaakt bij het ontwerpen van de stoel, en dit is volgens hem ook mogelijk binnen een stijl die sinds jaar en dag bekend is. Dat sommige elementen van de fauteuils zijn ontleend uit andere fauteuils of als stijl aan te merken zijn maakt volgens de rechter niet uit, aangezien de combinatie van kenmerken als geheel niet is ontleend.
De voorzieningenrechter oordeelt vervolgens dat alleen de fauteuil met twee knopen auteursrechtinbreuk oplevert. De fauteuil met twee knopen is volgens de voorzieningenrechter immers vrijwel identiek aan het ontwerp van de Janis en de verschillen zijn zo minimaal dat zij geen andere totaalindruk opleveren.
Het is opmerkelijk te noemen dat de rechter bij de beoordeling van de verschillen tussen de voorliggende fauteuils alleen kijkt naar de hoeveelheid knopen die zij hebben, vooral omdat vrij uitvoerig is gesteld dat de fauteuils op een zestal punten van elkaar verschillen. De rechter gaat zonder verdere motivatie voorbij aan deze punten.
Met dank aan Laurens Kan