020 530 0160

Rechter buigt zich over dansjes in Fortnite

Gepubliceerd op 18 december 2018 categorieën ,

Inmiddels heeft vrijwel iedereen weleens gehoord van het immens populaire spel Fortnite (200 miljoen(!) geregistreerde spelers wereldwijd). Het multiplayer schietspel dat online gespeeld wordt, bestaat uit meer dan enkel schieten. Zo kunnen de personages in het spel eveneens worden geïnstrueerd een (vreugde)dansje te doen. De iconische dansjes, waaronder “the Floss”, worden zelfs door bekende voetballers gebruikt om een doelpunt te vieren. De bekendheid van de dansjes vloeit met name voort uit de populariteit van Fortnite. Echter zijn in veel gevallen de dansjes daarvoor al eens viral gegaan. Een paar van de oorspronkelijke  bedenkers van deze dansjes zijn nu een procedure gestart tegen Epic Games, de ontwikkelaar van Fortnite. Zij zijn van mening dat de ontwikkelaar inbreuk maakt op hun intellectuele eigendomsrechten.

Al een tijdje werd er openlijk kritiek geuit op het commerciële gebruik van de dansjes in Fortnite. Onder meer ‘Chance the Rapper’ (die bekende rapper inderdaad) was van mening dat de makers van Fortnite het gebruik van zijn dansje moesten vergoeden, temeer nu Fortnite goed verdient aan de verkoop van deze dansjes. Spelers moeten de zogenoemde ‘Emotes’ immers aanschaffen alvorens hun personage de dans ook daadwerkelijk kan uitvoeren.

De commotie rondom de dansjes heeft geleid tot verschillende procedures. Daarvan lopen er nu twee tegen Epic Games voor de Amerikaanse rechter. Recent kondigde rapper Milly al aan het gebruik van zijn iconische dansje in Fortnite aan de rechter voor te leggen. Daarbij komt nu ook Alfonso Riberio, de acteur die ‘Carlton’ speelde in de comedyserie ‘The Fresh Prince of Bel Air’. De acteur is de bedenker van de zogenoemde ‘Carlton dance’ die ook meermaals in de serie te zien is. De advocaat van de acteur zegt dat het algemeen erkend is dat de intellectuele eigendomsrechten van zijn cliënt zijn misbruikt door de makers van Fortnite. Epic Games heeft een recordwinst gemaakt aan het verkopen van de content maar heeft de acteur nimmer voor het gebruik toestemming gevraagd of de acteur gecompenseerd, aldus de advocaat. 

Of er daadwerkelijk auteursrechten berusten op de dansjes zal dus door de Amerikaanse rechter worden beoordeeld. De overeenstemming tussen de dansjes van de bedenkers en die uit Fortnite is toch wel evident, getuige dit filmpje.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Jesse

publicaties

Gerelateerde artikelen