020 530 0160

Publieke Omroep wil maximale rechtenverwerving

Gepubliceerd op 25 augustus 2008 categorieën ,

Acteurs, scenarioschrijvers, producenten en componisten die voor de publieke omroep gaan werken, kunnen hun borst nat maken. Maximale rechtenverwerving, wordt het devies bij onderhandelingen.


De NPO heeft dit nodig in het kader van haar nieuwe publieke taak, zo verklaart omroepjurist Ronald Vecht. “We streven naar maximale rechtenverwerving voor de publieke omroep”, aldus Vecht. “Maar we hebben gezocht naar een balans in de belangen, zodat ook rechthebbenden aan hun trekken komen. Zo is er een apart model voor exploitatie buiten de publieke taakopdracht, de zogenoemde nevenactiviteiten. Als die netto inkomsten opleveren, is het billijk dat rechthebbenden daarin meedelen.”


Netto inkomsten uit nevenactiviteiten, dat klinkt niet als een vetpot.


Het nieuwe beleid, nu nog slechts aanbevelingen, is afkomstig uit een rapport dat de NPO samen met het Centrum voor Intellectueel Eigendomsrecht CIER van de Universiteit Utrecht heeft opgesteld.


De maximale rechtenverwerving vloeit volgens Vecht voort uit de nieuwe publieke taak van de NPO. “In de Mediawet, en helemaal in de nieuwe versie daarvan die in de maak is, staat duidelijk dat we een zo groot mogelijk publiek moeten bereiken via alle beschikbare platforms. Dat aanbod moet pluriform en van hoge kwaliteit zijn, en een evenwichtig beeld geven van wat er in de samenleving leeft op maatschappelijk, cultureel en levensbeschouwelijk gebied. De publieke omroep is een dienst van algemeen belang. Prima, maar dan moet de samenleving, inclusief de rechthebbenden, ons ook in staat stellen die taak te vervullen.”


Het rapport van meer dan 100 pagina’s is (nog) niet openbaar.


Lees hier het bericht. 

Bron: Spreekbuis
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Christiaan Alberdingk Thijm

publicaties

Gerelateerde artikelen