020 530 0160

Privé op vingers getikt voor foto´s Koninklijke zwempartij

Gepubliceerd op 30 maart 2006 categorieën ,

De Rechtbank Amsterdam heeft gisteren bepaald dat de foto´s van de koninklijke leden Willem-Alexander, Máxima en Amalia in badkleding in het weekblad Privé van 14 september 2005, onrechtmatig zijn. De rechter heeft het weekblad het verbod opgelegd zich gedurende twee jaren te onthouden van het openbaar maken van portretten van de familieleden zonder een daartoe strekkende opdracht.


Tijdens een privé verblijf in het vakantiehuis van de Koninklijke Familie in Porto Ercole, Italië, zijn op afstand foto´s gemaakt van het gezin in zwemkleding. Het openbaar maken van portretten zonder een daartoe strekkende opdracht is ongeoorloofd op grond van artikel 21 Auteurswet, voor zover een redelijk belang zich tegen openbaarmaking verzet. Het redelijk belang van de geportretteerden vertaalt zich in het onderhavige geval in het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De familieleden hadden blijkens de foto´s de intentie zich in beslotenheid van het gezin af te zonderen en mochten zich vrij en onbespied wanen. Bovendien leveren de foto´s geen bijdrage aan het publieke debat. Er is geen rechtvaardiging voor de schending van de privacy van geportretteerden. De bevreding van de nieuwsgierige lezers van het weekblad is geen legitieme reden voor een dergelijke inbreuk.


Het was niet de eerste keer dat partijen tegenover elkaar stonden. In het verleden heeft het weekblad veelvuldig het recht van de Koninklijke Familieleden op de persoonlijke levenssfeer geschonden, op grond daarvan acht de rechter plaats Privé een toekomstig verbod op te leggen.


Lees hier het volledige bericht

Bron: Recht.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Stagiair

publicaties

Gerelateerde artikelen