020 530 0160

Piracy: vier Engelsen veroordeeld tot in totaal 18 jaar, en tot digitale schandpaal

Gepubliceerd op 29 juli 2009 categorieën ,

De titel doet een auteursrechtnieuwtje vermoeden. Dat is dit ook natuurlijk, maar toen ik verder las op deze Engelse site viel me nog iets anders op.

De veroordeelden worden met volledige naam, lengte, leeftijd, foto en huisadres (!) vermeld op de homepage.

 

De website is van een Engelse organisatie: FACT, ofwel The Federation Against Copyright Theft. FACT is opgericht door een aantal major film studio’s. Anders dan BREIN werkt deze Engelse organisatie dus niet voor collectieve beheersorganisaties zoals de Buma/Stemra.

De Nederlandse pers is op het gebied van berichtgeving over verdachten en veroordeelden overigens sympathieker dan de pers in veel andere landen. Een paar jaar geleden vond ik het wat absurd dat de Nederlandse pers over Volkert van der G bleef schrijven, terwijl bijvoorbeeld de Belgische pers het al lang over Volkert van der Graaf had. Nu ik deze Engelse site heb gezien gaat mijn voorkeur toch uit naar de Nederlandse traditie.

 

Tot slot werd ik nieuwsgierig naar de Engelse gewoonte op dit punt, en zag op de Engelse rechtspraak.nl dat ook daar de namen van veroordeelden routineus genoemd worden. Op de Nederlandse site rechtspraak.nl worden verdachten doorgaans aangeduid met [verdachte]. Soms is Nederland zo gek nog niet.

 

Bron: FACT
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Frederik Zuiderveen Borgesius

publicaties

Gerelateerde artikelen