020 530 0160

Pinogate: nep-Pino op festival toegestaan?

Gepubliceerd op 17 september 2014 categorieën 

De NTR, de omroepexploitant van Sesamstraat, is niet blij met het podiumoptreden van een nep-Pino op het Amsterdamse festival Valtifest. De nep-Pino stond daar te dansen tussen naakte danseressen en mannen in sm-outfits, inclusief zweepjes. De NTR heeft nooit toestemming gegeven voor het gebruik van het Sesamstraat-personage en gaat onderzoeken in hoeverre dit juridisch en ethisch gezien is toegestaan. In deze blog een auteursrechtelijk antwoord.

(afbeelding at5.nl)

Net als Kabouter Plop en Piet Piraat is Pino zeer waarschijnlijk een auteursrechtelijk beschermd werk. De maker heeft immers diverse subjectieve keuzes gemaakt bij het personage: het is een grote blauwe gevederde vogel, met een oranje snavel, oranje poten en met grote ronde ogen die worden omringd door een geel vlak zonder veren. Daarnaast kenmerkt Pino zich door zijn stem- en taalgebruik en beleeft Pino allerlei avonturen die zijn afgestemd op de leef- en belevingswereld van kleine kinderen.

De nep-Pino is (nagenoeg) identiek aan Pino en maakt daarom zeer waarschijnlijk inbreuk op de auteursrechten van exploitant NTR, tenzij een uitzondering van toepassing is. In dit geval kan de nep-Pino mogelijk een beroep doen op de parodie-exceptie. Deze uitzondering is van toepassing wanneer een bestaand werk wordt nagebootst (maar met duidelijke verschillen met het bestaande werk) en aan humor wordt gedaan of de spot wordt gedreven (aldus het Europese Hof van Justitie in een recent arrest).

Het is duidelijk dat de nep-Pino het Sesamstraat personage nabootst. Daarnaast staan de activiteiten van de nep-Pino in schril contrast met de oorspronkelijke figuur Pino: daar waar de Sesamstraat Pino verlegen, naïef en kindvriendelijk is, staat de nep-Pino schaamteloos te dansen tussen naakte vrouwen en sm-mannen op een festival. De drager van het nep-Pino pak heeft dus zeer waarschijnlijk een humoristische bedoeling met het dragen van het pak. Kortom: nep-Pino mag waarschijnlijk gewoon doorknallen op Valtifest!

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Harmke

publicaties

Gerelateerde artikelen