020 530 0160

Pilotproject Creative Commons en Buma/Stemra verlengd

Gepubliceerd op 3 september 2009 categorieën , ,

Artiesten die zijn aangesloten bij Buma/Stemra dragen de rechten op hun werken altijd volledig en exclusief over aan Buma/Stemra. De volledige overdracht van de exploitatierechten ontneemt de artiest het recht om een licentie aan een andere partij te geven, zelfs al gaat het om een non-commerciële licentie, zoals Creative Commons die aanbiedt. Alhoewel het commerciële oogmerk van Buma/Stemra zich slecht lijkt te verhouden tot de niet-commerciële Creative Commons-licenties, werken beide partijen al twee jaar samen aan een gezamenlijk project.

 

Het vernieuwende aan het pilotproject is dat de artiest nu, via de website van Buma-Stemra, zijn werk een non-commerciële licentie van Creative Commons mag geven. Buma/Stemra zal rechtmatig gebruik van werken die onder de pilot vallen niet factureren.

 

Voorwaarde voor de ‘vrijwaring’ is volgens Creative Commons Nederland dat de muziek wordt gebruikt voor ‘niet-commerciële doeleinden’. Onder niet-commercieel gebruik verstaat Buma/Stemra niet alleen dat er geen geld aan wordt verdiend (inclusief reclame-opbrengsten), maar ook dat het gebruik strikt promotioneel blijft. Dat is bijvoorbeeld het geval waneer een artiest een nieuw liedje op CD brandt en opstuurt naar een radiostation. Niet-commerciële organisaties die de muziek gebruiken bij de uitoefening van hun taken, zoals kerken en (dans)scholen vallen volgens Buma/Stemra vreemd genoeg toch onder ‘commercieel gebruik’. Waarschijnlijk meent Buma/Stemra dat hier geen sprake is van promotioneel gebruik. Ook platenmaatschappijen, radiostations, kroegen, omroepen en andere organisatie die de gevrijwaarde muziek commercieel gebruiken, zal Buma/Stemra gewoon een factuur sturen.

 

Het pilotproject van Buma/Stemra en Creative Commons Nederland is met een jaar verlengd.

 

Lees hier en hier meer informatie over de pilot.

Bron: Webwereld.nl, Emerce.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Martine Wubben

publicaties

Gerelateerde artikelen