020 530 0160

OPTA legt boete op van 1 miljoen

Gepubliceerd op 21 december 2007 categorieën 

Het college van OPTA heeft aan drie Nederlandse bedrijven en hun twee directeuren boetes opgelegd van in totaal één miljoen euro omdat zij volgens OPTA zonder toestemming software installeerden op meer dan 22 miljoen computers van internetgebruikers in Nederland en daarbuiten. Volgens OPTA werd door de ondernemers zogeheten ad- en spyware geplaatst, waarmee reclameboodschappen werden verspreid en toegang werd verschaft tot gegevens van internetgebruikers. OPTA heeft niet eerder een boete opgelegd om op te treden tegen verspreiders van ongevraagde en ongewenste software.


De ondernemers, samenwerkend onder de naam DollarRevenue, installeerden de software gemiddeld 60.000 keer per dag. Via misleidende bestanden zou gebruikers zijn voorgespiegeld dat een onschuldig bestand kon worden gedownload, terwijl het in werkelijkheid om software van DollarRevenue ging. Ook zou DollarRevenue gebruik hebben gemaakt van botnets. In totaal zijn meer dan 450 miljoen softwarebestanden illegaal op 22 miljoen computers terecht gekomen. De programmabestanden veroorzaakten een stortvloed aan pop-upvensters met reclameboodschappen. Ook werden ongevraagd zoekbalken geïnstalleerd die zich in de taakbalk van Windows XP en Microsoft Internet Explorer nestelden en alternatieve zoekresultaten lieten zien.  


Eerder dit jaar legde OPTA de twee directeuren van DollarRevenue al een last onder dwangsom op. De OPTA heeft nu besloten tot de boete vanwege de grote materiele en immateriële schade die door DollarRevenue zou zijn veroorzaakt. OPTA rekent erop dat de hoogte van de boete niet alleen een bestraffende werking zal hebben, maar ook een afschrikkende werking naar andere ondernemers. De betrokkenen kunnen nog bezwaar of beroep aantekenen tegen het boetebesluit van OPTA.


Lees hier het hele bericht.


Lees hier de openbare versie van het besluit.


 

Bron: www.opta.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Nicky Nicky van Dorp

publicaties

Gerelateerde artikelen