020 530 0160

Open Source jurist wordt hoofd van Patent & Trademark Office

Gepubliceerd op 22 juni 2009 categorieën , ,

Barack Obama heeft de open source jurist David Kappos voorgedragen als hoofd van de Patent & Trademark Office (PTO), het Amerikaanse bureau voor octrooien en merken. Het Amerikaanse Senaat dient nog zijn goedkeuring te verlenen.

Kappos is bij IBM verwantwoordelijk voor het juridisch beleid op het gebied van intellectueel eigendom en is uitgesproken voorstander van open source. Begin deze maand doken er al geruchten op dat Kappos in aamerking zou komen voor de leiding van het PTO.

Het PTO heeft de afgelopen jaren internationaal veel kritiek te duren gehad vanwege onduidelijke, dubbele, omstreden of zelfs onzinnige octrooien op software. (In de VS kunnen octrooien verkregen worden op software, in de EU in beginsel niet.) De open source community is sterk tegenstander van octrooien op software, aangezien dit de ontwikkeling van software aan parten speelt.

Veel bedrijven hebben een grote verzameling van octrooien. Daarmee kunnen zij de concurrentie behoorlijk dwarszitten, en tevens worden vaak geoctrooieerde technolgieën – in ruil voor niet-aanklagen wegens octrooi inbreuk – door middel van wederzijdse licentieverstrekking onderling uitgewisseld.

IBM is één van de grootste verzamelaars van octrooien. Op het gebied van open source heeft zij een voortrekkersrol genomen en daarbij zo’n vijfhonderd van zijn octrooien vrij ter beschikking gesteld.

Kappos heeft in diverse interviews al flinke kritieken geuit op de Amerikaanse aanpak van intellectuele eigendommen, waaronder het octrooisysteem en de lage kwaliteit van veel octrooien. Één van zijn speerpunten is dan ook een brede hervorming van het Amerikaanse octrooissysteem.

Lees hier het bericht en diverse links naar achtergrondinformatie.

Bron: webwereld.nl
Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Wouter Dammers

publicaties

Gerelateerde artikelen