020 530 0160

Ook in 2015 is Hoge Raad goed bereikbaar… via post en fax

Gepubliceerd op 21 december 2015 categorieën 

Ik weet nog dat rond de eeuwwisseling Kluwer speciaal bepaalde programma’s in de lucht hield voor toepassing met WordPerfect 4.2. Dat was omdat bij de Hoge Raad nog op dat begin jaren negentig erg populaire programma gewerkt werd.

Vandaag hoorde ik van een arrest  van de Hoge Raad 18 December 2015 (https://t.co/Js7Ji5NNn5). Je gelooft het niet, dat dit nog kan in 2015:

  • “Het Reglement rekestzaken van de civiele kamer van de Hoge Raad der Nederlanden voorziet niet in de mogelijkheid van toezending per e-mail: art. 10.1 bepaalt dat processtukken per post of door middel van faxapparatuur kunnen worden ingediend. Dat niet wordt voorzien in de mogelijkheid processtukken per e-mail in te dienen is bovendien aan de advocaten bij de Hoge Raad bevestigd in een brief van de voorzitter van de civiele kamer van 26 juni 2014.”

En dan vooral ook die bevestiging in 2014. Luister advocaten, e-mail doen wij nog niet aan. Graag fax of post. Overigens kun je gewoon e-mailen naar de Hoge Raad, zolang je maar programma’s gebruikt die deze omzetten in fax. Meer dan 10 jaar geleden schreef ik in een rapport over spam:

  • “Is een naar een faxnummer gestuurde boodschap die door de ontvanger automatisch omgezet wordt in email bijvoorbeeld wel een fax? Het is zelfs mogelijk dat zowel de ontvanger van de fax als de verzender niet over een fax-apparaat beschikken. Als dan nog steeds van fax gesproken wordt, zal het protocol dat zorg draagt voor het vervoer van het bericht als doorslaggevend worden gezien.”

Over dergelijke toevalligheden van de gebruikte technologie gaat het hier niet. De Hoge Raad zal het natuurlijk nooit doorhebben als ik een e-mail verstuur die aldaar als fax aankomt. En ze vinden dat vast goed. Zolang het maar in hun postbus of faxapparaat aankomt. Ben benieuwd of enige modernisering via het programma KEI (Programma Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak) de Kazernestraat zal aandoen. Het is te hopen.

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Arno

publicaties

Gerelateerde artikelen