020 530 0160

Online radiostation schendt auteursrecht met muziekstreams

Gepubliceerd op 19 april 2017 categorieën ,

Begin deze maand heeft Stichting BREIN een rechterlijk ex parte bevel verkregen tegen de exploitant van het internetradiostation GBC Radio. Het station zond door middel van streaming muziek uit via verschillende webadressen, maar beschikte niet over de vereiste muzieklicentie. Middels advertenties die op verschillende plaatsen op de website werden getoond werd geld verdiend. De identiteit van de exploitant werd op de website schuil gehouden en in een jingle met reclame voor het radiostation werd gemeld dat vanuit een “geheime locatie” radio werd gemaakt.

Op grond van de Auteurswet moet sprake zijn van een openbaarmaking. Het begrip ‘openbaar maken’ omvat volgens de Auteursrechtrichtlijn iedere “mededeling aan het publiek” van beschermde werken. Van een dergelijke mededeling aan het publiek is sprake wanneer een derde, zonder toestemming van de rechthebbenden, op zodanige wijze toegang biedt tot beschermde werken, dat de werken voor het publiek beschikbaar worden gesteld. Het moet daarbij gaan om een ‘nieuw’ of ander publiek, dat wil zeggen een publiek waarop de oorspronkelijke openbaarmaking door de rechthebbende niet gericht was. Is er helemaal geen toestemming gegeven door rechthebbenden, zoals het geval is bij het illegaal streamen van muziek, dan is sprake van een mededeling aan een nieuw publiek.

“Prima natuurlijk als mensen dit als hobby hebben en voor een paar tientjes koop je een licentie, dan ben je legaal”, zegt BREIN directeur Tim Kuik in een bericht op de website van de stichting. “Net zoals je voor je apparatuur geld uitgeeft, is het ook redelijk dat je betaalt voor de muziek die je gebruikt. Doe je dat niet dan kan het je duur komen te staan.”

Dit is niet de eerste keer dat een ex parte bevel wordt verkreeg tegen het ongeautoriseerd streamen van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Zo werden eerder websites met live streams van voetbaluitzendingen op zwart gesteld naar aanleiding van een verzoek van Eredivisieclubs en werd een Facebookpagina waarop films werden gestreamd gesloten. Ook indien de streams niet van de illegale website zelf zijn maar via een embedded link aan het publiek beschikbaar worden gesteld, is er volgens vaste jurisprudentie sprake van een openbaarmaking in auteursrechtelijke zin.

Begin dit jaar oordeelde de rechtbank Den Haag dat radioportal Nederland.FM wél mocht blijven bestaan. De website maakt gebruik van radiostreams die door Nederlandse radiozenders op hun website ter beschikking worden gesteld en voor iedere internetgebruiker toegankelijk zijn. Door middel van embedded hyperlinks kon op Nederland.FM naar de verschillende radiostreams worden geluisterd. Volgens de rechtbank zijn embedded hyperlinks naar uitzendingen van radiozenders geen mededeling aan het publiek omdat er geen nieuw publiek wordt bereikt. Daarmee sloot de rechtbank zich aan bij het oordeel van het Hof van Justitie EU in het Svensson-arrest, waarin vergelijkbare omstandigheden speelden.

Met dank aan Priscilla Peterson

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen