020 530 0160

Online inbreuken op intellectuele eigendomsrechten

Gepubliceerd op 3 augustus 2016 categorieën , , ,

De European Union Intellectual Property Office (EUIPO) heeft in juli 2016 een rapport uitgebracht over onderzoek dat is gedaan naar online activiteiten die inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten. Er wordt in het onderzoek een onderscheid gemaakt tussen de manieren waarop inbreuken op intellectuele eigendomsrechten worden gemaakt. De belangrijkste twee activiteiten zijn commerciële activiteiten op het open internet en die op het zogenaamde ‘dark net’, zijnde het niet in kaart gebrachte deel van het internet.

Bedrijven die via het open internet producten verkopen aan consumenten of bedrijven, adverteren of andere inbreukmakende online activiteiten ondernemen vormen de eerste categorie. Onder het open internet vallen onder meer reguliere websites, legale online markplaatsen en sociale media. Deze bedrijven proberen klanten vaak te misleiden door de indruk te wekken dat zij de goederen legaal verkopen of dat zij verbonden zijn aan de producent. Dat kan bijvoorbeeld door een website te registreren die veel lijkt op de website van de trademark houder. Soms proberen bedrijven op het open internet ook malware te installeren of gegevens te achterhalen door middel van phising.

Hoewel bedrijven op het open internet handelen, zijn ze vaak toch moeilijk aan te pakken omdat ze valse identiteiten gebruiken bij het registreren van de website of het aanmaken van accounts en ze hun IP-adressen verbergen. Indien wel actie wordt ondernomen, is het voor veel bedrijven gemakkelijk om door te gaan met hun inbreukmakende activiteiten door bijvoorbeeld een nieuw account aan te maken op een verkoopwebsite of door een nieuwe website te registreren.

Er zijn ook bedrijven die gebruik maken van het dark net, dat alleen toegankelijk is door gebruik van geanonimiseerde browsers zoals TOR. Deze bedrijven zijn lastig aan te pakken doordat ze anoniem zijn en niet gehost worden door erkende hosting providers. In tegenstelling tot bedrijven die via het open internet inbreuk maken op intellectuele eigendomsrechten, proberen bedrijven op het dark net klanten in beginsel niet te misleiden. Zij zijn vaak open over het inbreukmakende karakter van hun producten.

De directeur van de EUIPO heeft aangegeven dat deze problemen een steeds grotere rol zullen spelen door het toenemend belang van handel via het internet. Daarom zal meer onderzoek volgen en zal uiteindelijk een strategie worden bedacht om tegen deze activiteiten op te treden.

(Met dank aan Dewi Harkink)

Deze blog is automatisch geïmporteerd uit een oudere versie van deze website. Daarom is de lay-out mogelijk niet perfect.
Deel:

auteur

Mike Landerbarthold

publicaties

Gerelateerde artikelen